Matracon úszó és dinnyét evő nő a strandon

Ez lett Az Év strandétele

Különleges finomság lett az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Az Év Strandétele versenyének első helyezettje.

A balatoni borászokból és vendéglátósokból alakult Balatoni Kör által megrendezett Az Év Strandétele versenyen idén külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját is. Előbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája érdemelte az első helyezést, míg a büfék versenyében a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert, számol be róla a Roadster.

A zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók után döntőbe jutott tíz étel közül. Az innovációs és fenntarthatósági küldöndíját a Tiki Beach Bisztró kapta vegán túrógombócáért.

„A tíz döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket, és ennek alapján született az eredmény”

– nyilatkozta a nagyrészt gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén csatlakozó Wolf András séf.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy

a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető.

A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál, és évről évre magasabbra teszik a lécet, írja a lap.

A vegetáriánus és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sum vegán, kókusztejes zöldborsófőzelékét gyömbérrel, edameme babbal illetve cukorborsóhéjjal.

Nyitókép: Shutterstock