Bevásárló kocsi megpakolva élelmiszerrel, sárga háttér

Ennek a gyümölcsnek hamarabb véget ér a szezonja a hőség miatt

Friss, ropogós, zamatos, hideg. A legjobb gyümölcs választás a nyárra és idén sajnos rövidebb ideig kaphatjuk, mint az elmúlt években azt megszoktuk és ezért a kánikulát okolhatjuk.


Érdemes még most elszaladni a piacokra, boltokba, ha zamatos, érett és friss görögdinnyére vágyunk, ugyanis idén a hőségnek köszönhetően ennek a gyümölcsnek a szezonja is lerövidül - írja a Telex.

Az extrém hőhullámok miatt a dinnyék a vártál sokkal korábban érnek be, így érthető módon hamarabb is ér véget a szezonjuk.

A hőség miatt kevesebb dinnye is terem, olyan példáról is tudni, ahol hektáronként 20 tonna a hozambeli különbség az előző évekhez képest. A FruitVeb beszámolója szerint hiánytól nem kell tartani, és valószínűleg exportra is jut a magyar dinnyéből.

A csökkenő mennyiség miatt viszont a jelenleginél már nem lesz olcsóbb a dinnye sőt, drágulás várható a későbbiekben. A legfőbb dinnyetermelő megyének számító Békésben kilónként 80–100 forint volt a magvas, és 115–120 forint között van a magszegény dinnye termelői ára.

dinny\u00e9k felszeletelve, k\u00e9k cs\u00edkos rongy mellett sliced watermelon on brown wooden chopping board Photo by Cody Chan on Unsplash

Nyitókép: Shutterstock