Mintás tejhabbal díszített kávé, zöld csészében, fehér háttér előtt

Refluxod van? Ezt a 3 szabályt tartsd be kávéivásnál

A refluxban szenvedőknek sem kell lemondaniuk a kávéról, ha néhány fontos szabályt betartanak.


A nevadai David Graynél három, orvosi vizsgálatokkal teli év után jöttek rá, hogy panaszait a reflux okozza. Ő maga nem elégedett meg a diagnózissal, öt éve kutatja a témát, figyeli magát, hogy minél komfortosabban tudja élni az életét betegségével együtt. Mindemellett sorstársain is igyekszik segíteni wipeoutreflux.com nevű blogján.

Gray laikusként is olyan tudásra tett szert az évek során, hogy Coffee Brew Guides felkérte, írjon nekik egy posztot arról, refluxban szenvedők ihatnak-e kávét, és ha igen, milyen szabályokat kell betartaniuk.

„A kávézás után mindig komoly szúrást éreztem a mellkasomban, azt gondoltam, egy életre le kell mondanom a kedvenc italomról”

– idézi a vince.hu Grayt.

Mivel a férfi ezt nem akarta, ebben a témában is elkezdett kutatni. Először a koffeinre gyanakodott, annál is inkább, miután rájött, hogy az elernyeszti az alsó nyelőcső záróizmát (angol elnevezése után LES – lower esophageal sphincter), ami így hajlamos nyitva maradni és a sav visszajön a gyomorból.

A koffeinmentes kávé azonban mégsem hozta el Gray számára a megváltást, emiatt a tejekkel, kávébabokkal, tejhabosítókkal és különböző vizekkel folytatta a kísérletezést. Hosszas próbálgatások után az alábbi 3 pontban foglalta össze tapasztalatait:

1. A koffeinmentes kávé segít

Annak ellenére, hogy nála nem szüntette meg a refluxot, internetes fórumok alapján sokaknál valóban segíthet ez az alternatíva. Mivel feltételezhetően több összetevős a probléma, ezért több mindent kell betartani – az egyik ilyen a koffeinmentes kávé használata.

Gray a Volcanica Decaf nevű, speciális, alacsony savtartalmú fajtából készít magának kávét, melyből többféle változat is megtalálható már a piacon.

2. A Cold brew (hidegen főzött) kávé jobb a gyomornak

A hidegen főzés által 67%-kal csökken a kávé savtartalma – refluxosoknak ez a különbség elég számottevő. Ráadásul ma már gyakorlatilag minden kávétípus elkészíthető ezzel az eljárással, úgyhogy nem kell lemondanunk a kedvencünkől.

3. Más alternatívák

A kávépótlók is folyamatosan fejlődnek, egyre jobban hasonlítanak az igazira, miközben tele vannak fontos tápanyagokkal és vitaminokkal, így egy próbát mindenképp megérdemelnek.

Nyitókép: Shutterstock / Visit Roemvanitch