Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Közönségszavazáson keresik Magyarország kedvenc borait

Indul a Vince-díj szavazása, szeptember 23-tól választhatják ki kedvenc magyar boraikat, borászataikat és párlataikat a borkedvelők.

Az érdeklődők 8 kategória 34 alkategóriájában, 3-3 tételből választhatják ki személyes kedvenceiket a Vince-díjra október végéig. A kialakult shortlistről Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője elmondta, hogy „jól reprezentálja a minőségi és az elérhető borok arányát Magyarországon. Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán mindegyik borvidékről, a tételek között kevésbé ismert borok is szerepelnek, és nem hiányoznak a hazai és nemzetközi szinten díjazott borok sem."

A shortlisten olyan borkülönlegességek is helyet kapnak, mint a rendkívül ritka, gombás betegségeknek ellenálló, korai érésű szőlőfajtából készült Gyukli Pince 2019-es Solaris Biója vagy a Mészáros Borház 2018-as Grandiózus Malbec-je.

A shortlist összeállításában közéleti nagykövetként Eke Angéla, Csányi Sándor, Miklósa Erika, Vitáris Iván, Szentesi Éva, Juhász Anna, Lakatos Márk, Kárai Dávid és Szauer Judit vett rész, míg a szakmát többek között Romsics László, a Vince szakmai lektora, Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivált is szervező cég ügyvezetője és a Magyar Bor Akadémia elnöke, Herczeg Ágnes borszakértő, Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és tanácsadó képviselte.

A Vince Díj olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, valamint nem titkolt célja az is, hogy a minőségi italfogyasztás értékét közvetítse. Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a díj egyik közéleti nagykövete szerint „a magyar bor rendkívüli adottsága, hogy sokszínű épp úgy, mi mindannyian.

„Összekapcsol bennünket, hisz egy pohár bor, kapcsolat emberek között és kapcsolat a természet körforgásába, megmutatva, van mire büszkének lennünk."

Szavazni itt vagy személyesen, szeptember 23-26. között a Budapest Borfesztiválon, a Vince Klub standjánál lehet. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül a Hotel Marriottban, ahol kóstolókkal és workshopokkal várnak minden érdeklődőt.