Egy feltört kókusz

És te tudod, hogyan lehet biztonságosan kinyitni a kókuszt? ​

A kókuszdió feltörésével még a filmekben és a mesékben is komikusan sokat szenvednek a szereplők, hiszen tényleg nem olyan egyszerű, mint egy banánt meghámozni. A kinyitásához szükség van segédeszközökre is, alábbi cikkünkben pedig elmondjuk, hogyan lehet óvatosan és gyorsan elvégezni a műveletet.


1. Keresd meg a három pontot a dió felületén

Mindenki tudja, hogy a kókuszdió felszínén — csakúgy, mint a bowlinggolyókon — három pont található. Miután megtaláltad őket fordítsd magad felé a szemeket, majd egy fémnyárs segítségével bökd meg mindet egyesével. Amelyik a legpuhábbnak ígérkezik, azt szúrd át. Ehhez elképzelhető, hogy szükség lesz egy kalapácsra a nagyobb erő kifejtéséhez, azt viszont nagyon óvatosan kell használni.

2. Szűrd le a benne található levet

A lyukasztás után fordítsd fejjel lefelé úgy, hogy a folyékony tartalma egy tálba csurogjon. Ezt a frissítőt azonnal lehet fogyasztani, hiszen ugyanolyan, mint amit boltokban üvegbe vagy konzervbe csomagoltan árulnak, csak sokkal frissebb. Amennyiben nem szeretnéd azonnal meginni, akkor bátran tárolhatod hűtőszekrényben is.

3. Ideje feltörni

Egy f\u00e9lbet\u00f6rt k\u00f3kusz

Fotó: Unsplash/Tijana Drndarski

Tartsd a diót egy konyharuha fölött, hogy ne csöpögjön a földre a leve, majd a kalapáccsal óvatosan kezd ütögetni egy egyenes vonalban. Egy ponton azt érzed majd, hogy könnyedén széttörik a héja, onnantól pedig kezd el addig csavarni a két részt, míg szét nem válnak.

4. Utómunka

Miután ketté vált a dió, kisebb darabokra vághatod a széttört feleket egy éles kés használatával. Zöldséghámozóval pucold le a barna, bolyhos külsejét, majd gyorsan öblítsd le hideg vízzel a kókuszhúst annak érdekében, hogy megtisztuljon a felesleges rostoktól és kórokozóktól.

Hogy érdemes felhasználni a kókusz részeit?

Felbontás után a kókuszvizet elfogyaszthatod frissítőként is, de akár olyan hétköznapi ételt is feldobhatsz vele, mint a rizst. A sima vízzel ellentétben ez a fajta technika hidratálja a rizst anélkül, hogy túltengene a szemekben az aromája, ennek ellenére egy finom, mégis enyhe trópusi ízt kölcsönöz neki. Ami a kókuszhúst illeti, aprítsd fel őket apró pelyhekké, majd bátran használd őket süteményekben, zabpehelyben vagy akár joghurtban is.

Nyitókép: Unsplash/Isaac N.C.

Forrás: Food52