egy üveg Tokaji Aszú

Ez a világ legdrágábban elkészíthető bora

Nagyon sokan azt gondolnák, hogy a valamilyen olasz vagy francia kis faluban készülő bor előállítása kerül a legtöbbe. A válaszért azonban nem kell olyan messze mennünk: a tokaji aszú nyerte el a legdrágábban készülő bor címét bonyolult és munkaigényes technológiája miatt. De hogy is készül pontosan?


Kezdjük a legelején. A termesztéshez nagyon optimális időjárás szükséges: hajnalban párás, nappal viszont száraz idő az ideális. Amennyiben nem ilyenek a körülmények, akkor a gyümölcs rothadni kezd, és nem képződik rajta nemespenész.

A Vince cikke szerint az aszútermesztésnél a gazdák általában tíz éves szakaszokat figyelhetnek meg. Három évben kiemelkedő, háromban átlagos, háromban pedig szinte használhatatlan lesz a termés. Az utolsó esztendő lutri.

botrytis szolo

Fotó: Shutterstock

Ahogy a mondás is tartja, az aszú a királyok bora. Ezzel könnyű egyetérteni, ha megnézzük, hogy mennyi kétkezi munkával jár a gyártási folyamat. Hazánk leghíresebb borvidékén kézzel szedik le minden fürtről a megaszúsodott szemeket. Erre mustot öntenek, vagy úgynevezett alapbort. A nagyfokú bizonytalanság és a kézimunka igény azt eredményezi, hogy

2021-ben 100-130 Ft-ot fizettek egy kilogramm egészséges szőlőért és 2000-2500 Ft-ot egy kilogramm aszúszemért.

Miután elkészül a bor, még további 18 hónapig kell hordóban, majd pedig 6 hónapig palackban érlelni. Ha mindezt összeadjuk, akkor az italunk több mint két évig a pincében fog állni, amire valamilyen hasznot is hoz a házhoz. Mindezeket figyelembe véve jól látszik, hogy tényleg ez a legdrágább elkészítési folyamat a világon.

Nyitókép: t-mizo/Flickr