Különböző sajtok, szőlő, lekvár, füge, keksz és dió

Tőlünk nem messze készítik a világ legdrágább sajtját

Kilója majdnem félmillió forint.


A szerbiai Zasavica különleges természetvédelmi területről származó, a világ legdrágább sajtjának számító pule különlegessége, hogy szamártejből készítik, és kilónként közel félmillió, nagyjából 465 ezer forintba kerül. A fetához hasonlítható, könnyen morzsálódó állagú sajt egyedisége nemcsak ebből áll.

Csak Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból fejt tejből lehet készíteni. Ezek a szamarak azonban jócskán megfogyatkoztak a mezőgazdasági gépek terjedése miatt, lényegében a kihalás szélére kerültek, és legnagyobb számban a Zasavica különleges természetvédelmi területen találhatók meg, írja a Telex.

Míg egy tehén akár napi 60 liter tejet is képes adni, egy szamárkanca esetében ez a szám naponta maximum csak 0,3 liter, egy kiló szamársajt elkészítéséhez körülbelül 25 liter szamártejre van szükség.

További nehézség, hogy mivel nem túl elterjedt a szamársajt gyártás, és gépesítés sincs, azaz egyetlen gyártó sem készít szamárfejő gépeket, így a tejet kézzel kell lefejni, ráadásul napi három részletben.

A lap azt írja, hogy maga a szamártej is elképesztő drága, literenként 13 ezer forint, egyrészt a bonyolult fejés, másrészt az összetétele miatt: a szamártej 60 százalékkal táplálóbb, mint a tehéntej, a tápanyagtartalmát tekintve rendkívül közel áll az anyatejhez. Így aztán tényleg érthető, hogy állítólag Kleopátra egyiptomi királynő is szívesen megmártózott néha egy kád szamártejben, ha hihetünk a legendáknak.

Azért van némi hátránya is a terméknek: bár sok benne a C-vitamin, addig a sajtkészítés egyik legfontosabb összetevőjének számító kazeinből alig tartalmaz valamennyit. Összehasonlításképpen, a tehéntejben található fehérjék 80 százaléka kazein.

A kazein hiányát titkos recepttel ellensúlyozzák Szerbiában, a természetvédelmi területet vezető Slobodan Simić lakat alatt őrzi azt, mivel így csak a világon csak náluk készül szamársajt.

A pule-t leginkább csak a Zasavica természetvédelmi területen lehet beszerezni, feltéve, csak pár kivételezett hely kap plusz szállítmányokat. Egy 2012-ben a világsajtót bejáró, mára azonban álhírnek bizonyuló pletyka szerint Novak Djoković teniszsztár a teljes elérhető pulekészletet felvásárolta az éttermeinek.

Azonban hiába készül évente csak 50-70 kiló pule, csak a harmadát tudják eladni, részben elképesztő ára miatt, másfelől azért, mert a világon sokfelé nem lehet pasztörizálatlan tejet adni-venni, a szamártej viszont teljesen frissen, kezeletlenül indul el a sajtforma felé.

A pule egy különleges, Svédországban készített jávorszarvassajtot, illetve a 24 karátos aranylapkákkal díszített brit White Stilton Gold nevű sajtot előz meg a legdrágább sajtkészítmények listáján.

Nyitókép: Shutterstock