mediterrán alapú ételek egy asztalon

Isteni finom mediterrán diéta alapú receptek

Amikor meghalljuk a „diéta” szót, akkor általában rögtön a kalóriaszámlálás, az önsanyargatás és a száraz csirkemell jut az eszünkben. A mediterrán étrend azonban ennek teljesen az ellentéte – tele olyan mennyei hozzávalókkal, melyek Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben és a Közel-Kelet más részein népszerűek. Mutatunk is két isteni finom mediterrán diéta receptet.


Fűszeres édesburgonya taco

Hozzávalók:

  • Extra szűz olívaolaj
  • 1 kis hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • Só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 2-3 közepes méretű édesburgonya, megmosva
  • 3 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál törött pirospaprika pehely
  • Kukoricatortillák, friss koriander, lime, avokádó és savanyított hagyma a tálaláshoz.

Elkészítés

1. Hámozzuk meg, majd reszeljük le az édesburgonyát. Használhatunk reszelővel ellátott konyhai robotgépet is.

2. Közben egy közepes serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük, amíg illatos nem lesz és nem kezd megpuhulni, körülbelül 3 percig. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá a reszelt édesburgonyát, a chiliport, a köményt és a pirospaprikapelyhet, majd fedjük le, és főzzük puhára, 5-7 percig.

3. Tálaljuk a tölteléket meleg kukoricatortillában, egy friss lime-lével, friss korianderrel, avokádóval és savanyú hagymával.

Csicseriborsó Cézár saláta

Hozzávalók:

A ropogós csicseriborsóhoz:

  • Egy konzerv csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
  • Extra szűz olívaolaj
  • ½ teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • ½ teáskanál kóser só

Az öntethez:

  • ½ bögre majonéz
  • ½ citrom leve (kb. 2 evőkanál)
  • ¼ bögre finomra reszelt parmezán sajt
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma

Az egészbe:

  • Extra szűz olívaolaj
  • 2 csésze felkockázott kenyér (pl. kovászos kenyér)
  • 1 fej római kömény, apróra vágva vagy falatnyi darabokra tépve
  • ½ fej radicchio, kimagozva és falatnyi darabokra vágva
  • Reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés:

1. A ropogós csicseriborsó elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Egy tepsiben forgassuk meg a csicseriborsót néhány evőkanál olívaolajjal, a paprikával és a sóval, amíg be nem lepi teljesen. Süssük, amíg a csicseriborsó aranyszínű és ropogós lesz, kb. 15-20 percig.

2. Az öntet elkészítése: Közben egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a parmezánt, a mustárt és a fokhagymát. Kóstoljuk meg, és szükség szerint állítsuk be a fűszerezést. Ha az öntet túl sűrűnek tűnik (körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a tejszín), adjunk hozzá egy teáskanál vizet, és keverjük össze. Az öntetet akár 1 nappal korábban is elkészíthetjük, és a hűtőszekrényben tárolhatjuk.

3. Az egész elkészítése: Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel néhány evőkanál olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felkockázott kenyeret, és forgassuk össze, hogy bevonja az olaj. Pirítsuk, amíg minden oldalról aranybarnára, 8-10 percig. Vegyük le a tűzről, sózzuk meg, és tegyük félre. Ezután egy nagy salátástálba tegyünk néhány kanálnyi öntetet. Adjuk hozzá a salátát és a kenyeret, és forgassuk össze, szükség szerint adjunk még hozzá öntetet. Tálalás előtt hintsük meg a ropogós csicseriborsóval, és még több parmezán sajttal.



Nyitókép: Shutterstock

(Pure Wow)