Egy nő egy bögrét tart a kezében

Ez a forró ital 70 százalékkal is csökkentheti a memóriavesztés kockázatát​

A memóriavesztést mindenki el akarja kerülni, ehhez viszont tenni kell. Egy kutatás bebizonyította, hogy egy bizonyos meleg ital sokat segíthet az emlékek megőrzésében, ezzel együtt a demencia kockázatának csökkentésében és a tünetek késleltetésében is.


A francia kutatócsoport szakértői összesen 7017 embert kértek fel résztvevőnek, akiket aztán négy éven keresztül követtek nyomon. Az alapfelvetésük az volt, hogy a kávéfogyasztásnak pozitív hatásai lehetnek a memóriára, így egy hasznos eszköz lehet a demencia elleni küzdelemben. Mint kiderült, nem tévedtek.

Végeredményként megállapították, hogy a kávézó emberek esetében akár 70 százalékkal is alacsonyabb lehet a memóriavesztés kockázata. Ez az eredmény — a PsyBlog cikkében leírtak alapján — elsősorban a 80 évnél idősebb nők körében volt megfigyelhető, ha napi szinten három, vagy annál több csésze kávét fogyasztottak.

65 év feletti nők esetében a kockázat 30 százalékkal csökkent ugyanennyi kávé rendszeres megivása esetén. A tanulmány csak a női alanyok körében tudta kimutatni ezeket a hatásokat, viszont más felmérések már a férfiak körében is találtak hasonló tendenciákat kávéfogyasztás esetén.

Egyelőre a kutatók nem találtak megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hatna másképp a koffein a nőkre, mint a férfiakra.

H\u00e1rom ember k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 k\u00e1v\u00e9fajt\u00e1kkal koccint

Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao

A tanulmány egyik szerzője — Dr. Karen Ritchie — így nyilatkozott a kapott eredményeikről:

„Bár van néhány elképzelésünk arról, hogy ez biológiailag hogyan működik, jobban meg kell értenünk, hogyan hat a koffein az agyra, mielőtt elkezdenénk a koffeinbevitelt a kognitív hanyatlás csökkentésének módjaként népszerűsíteni.

Az eredmények azonban érdekesek. A koffein használata már most is széles körben elterjedt, és kevesebb mellékhatása van, mint a kognitív hanyatlás más kezelési módjainak, ráadásul viszonylag kis mennyiségre van szükség a jótékony hatás eléréséhez.”

Mindent összegezve a szakértők egy újabb indokot találhattak arra, hogy miért érdemes kávét inni. Korábbi írásainkban mi is részletesen foglalkoztunk már a kávézás egészségre gyakorolt pozitív hatásaival. Többek között arról is beszéltünk, hogy vajon az instant és a koffeinmentes változatok is képesek-e ugyanolyan hatást elérni a vérkeringésben, mint az őrölt típusok.

Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock