Válogatott rágcsálnivalók: chipsek, popcorn, hagymakarikák, krutonok, mogyoró, sajtgolyók, kekszek tálakban

Nassolnivalónak is jó, és még fogyaszt is

A Dél-Ausztráliai Egyetem új kutatása szerint napi egy marék mogyoró segít leadni néhány nem kívánt kilót és kordában tartani a szív egészségét.


A Texas Tech Egyetemmel közösen végzett tanulmány szerint napi két főétkezés előtt 35 gramm enyhén sózott, szárazon pörkölt földimogyoró elfogyasztása hozzájárulhat a fogyáshoz, a vérnyomás csökkenéséhez és az éhgyomri vércukorszint javulásához.

A Nutrients című szaklapban közzétett tanulmányhoz a kutatók a 2-es típusú cukorbetegség mérsékelt vagy magas kockázatának kitett ausztrál felnőttek két csoportját értékelve vizsgálták, hogy milyen hatása van a 70 gramm földimogyoró (15 gramm plusz rost) fogyasztásának a fogyókúrás étrend mellett, a hagyományos, zsírszegény fogyókúrához képest.

Azt találták, hogy mindkét csoport 6 hónap után fogyott (6,7 kg).

A földimogyorót fogyasztóknak nagyobb mértékben javult a vérnyomásuk: ebben a csoportban alacsonyabb volt a vérnyomás (5 mmHg-mal), ami a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 10%-os csökkenésével jár.

A „mogyorós csoport” naponta kétszer 35 gramm földimogyorót evett, 30 perccel két főétkezésük előtt. A kontroll (nem mogyorós) csoport résztvevői nem fogyasztottak mogyorót vagy mogyoróvajat. Mindkét csoportban 5500 kJ-ra (nők esetében) és 7000kJ-ra (férfiak esetében) korlátozták az energiabevitelt, és a vizsgálat során állandóan megtartották a mozgásszokásaikat.

h\u00e1mozott f\u00f6ldimogyor\u00f3k egym\u00e1son

Fotó: Shutterstock

A kutatást a dél-ausztráliai Adelaide-ben végezte az UniSA professzora, Peter Clifton és Jennifer Keogh docens. A társkutató és a Texas Tech University kutatója, Kristina Petersen adjunktus szerint a tanulmány megdönti a földimogyoró egészségügyi hatásaival kapcsolatos tévhiteket.

„Tanulmányunk megállapította, hogy a földimogyoró, amely magas egészséges telítetlen zsírtartalmú, része lehet egy hatékony fogyókúrás étrendnek. Az emberek gyakran kerülik a mogyorót, amikor fogyni próbálnak, mert azt hiszik, hogy túl sok kilojoule-t tartalmaz. Pedig a mogyorónak valójában magas a telítettségi értéke, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, és ez nagyon hasznos lehet a fogyókúrázók számára”

– mondja Kristina S. Petersen tudományos segédprofesszor.

Hozzátette, annak felismerése, hogy a magas fehérje- és rosttartalmú élelmiszerek teltségérzetet biztosíthatnak, segíthet csökkenteni a nassolás vagy a túlevés iránti késztetést.

„A földimogyoró pedig ezek közé az élelmiszerek közé tartozik. Ez mindenképpen jó hír a diófélék kedvelőinek.”