Mini sütőtök egymáson

Egyre népszerűbb a sütőtök, azonban két gond van vele

Bár egyre keresettebb a jó minőségű magyar sütőtök, évek óta csökken a termőterülete hazánkban. Ennek egyik oka az lehet, hogy a hazai éghajlatváltozás nem kedvező a tökfélék termesztéséhez, ráadásul igen munkaigényes folyamat.

A sütőtökök azok a tökfélék, amelyeket leginkább emberi étkezésre termesztenek, és jellemzően sütve fogyasztják. Ezek hosszú tenyészidejű növények, amelyeket teljes, biológiai és nem gazdasági érettségükben takarítanak be ősszel, utána pedig sokáig elállnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint körülbelül 1464 hektáron termesztenek tököt Magyarországon. A terület mérete azonban csökkent az előző évhez képest, tavaly 1770 hektáron gazdálkodtak az őszi növénnyel a területalapú támogatási statisztikák alapján, a hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog. Tökexportunk gyakorlatilag nincs, de az importunk is elenyésző: néhány száz tonna volt az elmúlt években – írja a Haszon az Agrárszektor cikke alapján.

Annak annak ellenére csökken a sütőtökfélék termőterületeinek a mérete, hogy a fogyasztásuk évről évre növekszik, számol be róla a NAK.

Két tökfaj található a kínálatban: az óriás tök, mint például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve a hokkaidó tök, emellett népszerűek a leginkább hosszúkás, megnyúlt formájú, édes húsú, ám rövidebb ideig tárolható pézsmatökök, más néven sonkatökök. Ilyenek a kanadai típusú tökök és az úgynevezett butternut típusú tökök.

Időjárási viszontagságok

Az idei időjárás, a csapadékhiány és a nyári forróság sem kedvezett a termésnek, így visszaesett a megtermelt mennyiség, a tök termesztése ráadásul rendkívül munkaigényes.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint a vidéki kiskereskedelmi piacokon 300-400 Ft/kg a sütőtök ára, a vidéki, nagybani piacokon pedig 150-200 Ft/kg, míg például a Spar online üzletében 439 Ft/kg a nagydobosi sütőtök ára.

Az étkezési tök mellett olajtököt is termesztenek Magyarországon, és takarmányként is hasznosítanak tököt. Ennek a termesztése is igen munkaigényes, mivel a szántást leszámítva a legtöbb munkafolyamatot jellemzően kézzel végzik. A betakarítás után a tökmag olajsajtoló üzembe kerül, ott készül el a végtermék.

Az elmúlt évek időjárása az olajtöknek sem kedvezett, ezért jelentősen drágult a tökmagolaj. Jelenleg a hidegen sajtolt olaj literje 7500-8500 forint a termelőknél, míg az üzletekben a literár többnyire meghaladja a 10 ezer forintot.

Nyitókép: Shutterstock