Eper a romlás három szakaszában

Ezeket az ételeket még penészesen is megeheted

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy bekukkantott a spájzba vagy a hűtőbe, elővette a kenyeret, és az egyik szeleten egy zöld, nem túl vonzó foltot talált. Két opció közül választhatott: vagy levágta a penészes részt, és megette az ép kenyeret, vagy az egészet kidobta a kukába. De van olyan penészes étel, amit lazán megehetünk?

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a penész allergiás reakciókat vagy légzőszervi problémákat okozhat, és bizonyos penészgombafélék mérgező mikotoxinokat termelnek, amelyek megbetegítik az embereket, vagy fertőzéseket okoznak. A penész mellett láthatatlan baktériumok is növekedhetnek, ami még veszélyesebbé teszi a fogyasztását.

Bár a penészes kenyeret mindenképpen dobjuk ki a szemétbe, az USDA Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrzési Szolgálata szerint van négy olyan élelmiszerfajta, amelyet még fogyaszthatunk, ha levágjuk a penészes részeket. Ezek a következők:

1. Rúd szalámi és szárazon pácolt vidéki sonkák 

Az egyes kemény szalámikat körülvevő fehér bevonat valójában egy jóindulatú penészpor, amely segít a szalámi érlelésében és a baktériumoktól való megóvásában.

Az is normális, hogy a szárazon pácolt sonkáknál kialakul néhány felületi penész. Amíg a penészt lesikáljuk a pácolt sonkáról, addig biztonságosan fogyasztható.

2. Szilárd, alacsony nedvességtartalmú gyümölcsök és zöldségek

A sárgarépa, a káposzta és a paprika elviselnek egy kis penészesedést. A penészgombáknak nehezebb gyökeret ereszteniük a sűrű élelmiszerekben, ezért ha legalább 2,5 centiméternyit levágunk a penészfolt körül, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk a kemény gyümölcsöket és zöldségeket. Csak arra ügyeljünk, hogy a kést ne tegyük a penészre, hogy elkerüljük a keresztfertőzést a termékeken.

3. Penész nélkül készült kemény sajtok

Amíg a penészes folt körül legalább 2,5 centiméternyit levágunk, és a sajtot újra tiszta csomagolásba rakjuk, a kemény sajtok, például a cheddar, biztonságosan fogyaszthatók.

4. Bizonyos penészgombával készült sajtok

Sok olyan sajt van, amely penészgombával készült, beleértve a Roquefort, a kék sajt, a Gorgonzola, a Stilton, a Brie és a Camembert. Viszont óvatosnak kell lennünk, ha másfajta, nem a gyártási folyamatban használt penészgombák alakulnak ki bennük.

Ha a lágyabb sajtok, mint a Brie vagy a Camembert, penészednek, akkor ki kell dobni őket. Az olyan keményebb sajtok esetében, mint a Gorgonzola vagy a Stilton, legalább 2,5 centiméternyit vágjunk le a penészes folt körül, és tovább fogyaszthatjuk.

A továbbiakban azokat az ételeket szedtük össze, melyeket dobjunk ki azonnal, ha penészesek.

1. Penészes kenyér és pékáru

A penész könnyen elszaporodik és megfertőzi a puha és porózus élelmiszereket, például a kenyeret és a pékárut. Az egyik gyakori penész, amely a kenyéren nő, a Rhizopus stolonifer, más néven fekete kenyérpenész, halálos fertőzéseket okozhat. A betegség kockáztatása helyett a penészes pékárut mind ki kell dobni.

2. Lágy gyümölcsök és zöldségek

A magas nedvességtartalmú gyümölcsök és zöldségek, például az uborka, az őszibarack és a paradicsom könnyebben megfertőződnek a felszín alatti penészgombával, ezért azonnal a szemétbe kell dobni őket.

3. Lágy, morzsolt, aprított és szeletelt sajtok

A lágy sajtokat, köztük a túrót és a krémsajtot is ki kell dobni, ha penészt találunk, mert a magas nedvességtartalom miatt a sajt könnyebben szennyeződhet a felszín alatt, és a penész mellett valószínűleg baktériumok is elszaporodnak.

A morzsolt, aprított vagy szeletelt sajtokat, amelyeken penész található, szintén ki kell dobni, mert lehetséges, hogy a vágóeszközzel szennyeződtek.

4. Mogyoróvaj, hüvelyese és diófélék

A tartósítószerek nélkül készült élelmiszerek, mint például a diófélék és a hüvelyesek esetén nagyobb a penész kialakulásának kockázata, és ezek a penészgombák nagyobb valószínűséggel termelnek veszélyes toxinokat.

5. Lekvárok és dzsemek

A lekvárokban vagy dzsemekben növekvő penészgomba mikotoxint termelhet, így még ha ki is kanalaztuk a penészt, akkor is fennáll a mérgező toxinok fogyasztásának veszélye. Ehelyett inkább dobjuk ki a penészes lekvárokat.

6. Magas nedvességtartalmú élelmiszerek

A magas nedvességtartalmú élelmiszerek felszíne alatt könnyen elszaporodik a penész. Ezeknél az élelmiszereknél nagyobb a kockázata annak is, hogy a penész mellett láthatatlan baktériumok is elszaporodnak, ami még veszélyesebbé teszi a fogyasztást.

Az USDA azt ajánlja, hogy dobjuk ki az alábbi, magas nedvességtartalmú élelmiszerek bármelyikét, ha penészt talál: ebédhúsok, szalonna, hot dog, főtt maradék hús és baromfi, főtt rakott ételek, főtt gabona, főtt tészta, joghurt és tejföl.

(Insider)

Nyitókép: Shutterstock