Gyümölcsök és zöldségek faasztalon

Még egy hónapig ehető az emésztést és érfal tisztaságát segítő élelmiszer

A nyár egyik nagy kedvence tele van vitaminnal, sokoldalúan felhasználható és rendkívül finom.

A ribizli sokak egyik nagy kedvence a nyári gyümölcsök közül, mely nemcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. A ribiszkefélék családja (Grossulariaceae) elsősorban az Egyenlítőtől délre őshonos, a 150 fajjal népesnek mondható Ribes nemzetség viszont az északi féltekén él: magasabb fekvésű, kissé nedves, hűvös területeken vadon megterem, olvasható a vince.hu cikkében.

A június végétől augusztusig szedhető, savanykás ribizli színváltozatai különböző növényfajokhoz tartoznak. A fehér ribizli (R. vulgare) húsa sárgásfehér, éretten áttetsző, levésbé savas, mint a piros. A rózsaszínű ribizli átmenetet képez a piros (R. rubrum) és a fehér között, héja színtelen, húsa rózsaszínű, míg az akár másfél méter magasra is megnövő feketeribizli cserje például a tibeti fennsíkok szülötte.

A ribizlit a népi gyógyászatban régóta használják, jótákony hatásai közé tartozik:

  • Gazdag ásványi anyagokban (vas, foszfor, kálium, magnézium) és vitaminokban (B, C, P).
  • Pektintartalma révén tisztítja az érfalat, szabályozza a vércukorszintet, gyorsítja az emésztést.
  • Hatásos egyes vesebetegségek és reumatikus panaszok esetén. Méregteleníti a szervezetet. Hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak.
  • Serkenti a máj működését, nyugtatja a gyomrot.
  • A csipkebogyó után a feketeribizli tartalmazza a mérsékelt égövi gyümölcsök közül a legtöbb C-vitamint. A fekete színért is felelős antociánjai hatékony antioxidánsok: megakadályozzák a gyulladásokat, enyhítik az ízületi gyulladások tüneteit.
Ribizlibokor

Fotó: Unsplash

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

  • A kemény, fényes bogyókat keressük. A mély piros és már egészen fekete ribizlik a legérettebbek. A fehér ribizli éretten sárgásan ragyog.
  • Az esőben szedett ribizli hamar romlásnak indul.
  • A fürtös ribizli könnyebben eltartható, mint a gurulós.
  • Hűtőszekrényben 3-4 napig áll el.

Hogyan használjuk fel?

Fogyasszuk nyersen vagy fagyasszuk le. Tehetjük gyümölcslevesbe, gyümölcssalátába, de díszíthetünk vele süteményt vagy készíthetünk belőle lekvárt is.

Nyitókép: Unsplash