Különböző szószok tálakban, szürke háttéren

Újabb veszélyes ételtrend terjed a TikTokon

Most egy vitatott ételízesítő szósz miatt intenek figyelmességre.


Az avokádó tárolása után a TikTok legújabb megszállottsága a Pink Sauce nevet kapó, a kaktuszgyümölcs egyik fő típusának számító pitajával fűszerezett mártogatós szósz. A színes ételízesítő azonban számos lehetséges egészségügyi és biztonsági probléma miatt került össztűzbe nemrég.

A több ezer követője által Pii séfként ismert Veronica Shaw júniusban kezdte el népszerűsíteni a platformon a leírása szerint „hírhedt szószt, amelyről mindenki áradozik”. A szósz ízét övező rejtély még izgalmasabbá tette azokat a videókat, amelyeken Shaw csirkehúsra csorgatja.

@chef.pii #fyp #healthadepopit #KFC #pinksauce ♬ original sound - PINK SAUCE QUEEN 👑💖🤤

A Pink Sauce-t július 1-jén hivatalosan is piacra dobták az Egyesült Államokban, 20 dolláros üvegenkénti áron, de nem sokkal később kritikák tömkelegével illették azt. Több vásárló is arról számolt be, hogy rothadó szagú, az üvegből szivárgó szószokat kapott postai rendelésekor. Körülbelül 50 csomag volt érintett, és Shaw gyorsan felajánlotta a visszatérítést vagy a cserét azoknak, akik sérült üvegeket kaptak.

„A Pink Sauce még csak 20 napja létezik termékként, szó szerint. Próbálgatásokon és hibákon mentünk keresztül, mint bármely más vállalkozás. A mi hibánk volt. Dobozokat kellett volna használnunk zacskók helyett”

– nyilatkozta Shaw az amerikai Glamournak, hangsúlyozva, hogy csapata milyen gyorsan halad a hibák kijavítása és a kereslet kielégítése érdekében.

@r8ch3ll #pinksaucereview @PINK SAUCE QUEEN 👑💖🤤 ♬ original sound - Kaylen🤭

De nem telt el sok idő, mire a felhasználók elkezdtek rámutatni a szósz tápértékjelölésén található, potenciálisan veszélyes eltérésekre is. A Pink Sauce eredeti címkéje szerint 444 adagot tartalmaz egy üvegben. Ez matematikai képtelenség. Shaw később a hibát a grammok és az adagok egyszerű összekeverésével magyarázta. Minden üveg 444 gramm szószt tartalmaz, ami 30 adagot jelent dobozonként, és a szósz új címkéi ezt a jövőben tükrözni fogják.

A legnagyobb vitatéma azonban a szósz összetevőinek listája. Mivel a termék tejet tartalmaz, és elsősorban természetes tartósítószerekre támaszkodik, sokan aggódtak, hogy biztonságos-e hűtés nélkül szállítani. Shaw tisztázta, hogy a szószt felbontás után hűtve kell tárolni, de ragaszkodott ahhoz, hogy a termék minőségét tesztelték, és a márka követi az FDA előírásait, bár a szósz még „laboratóriumi tesztelés alatt áll”.

De vajon ez legális? A Shaw székhelye szerinti Florida "háziipari" törvényei szerint az engedély nélküli konyhákat használó vállalkozók engedély nélkül állíthatnak elő olyan élelmiszereket, amelyeknél alacsony az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, mindaddig, amíg az értékesítésük nem haladja meg az évi 250 000 dollárt.

Egy kíváncsi Twitter-felhasználó megpróbálta otthon elkészíteni a Pink Sauce-t, és többszöri próbálkozás után arra a következtetésre jutott, hogy Shaw a címkén feltüntetett tej helyett majonézt használhatott. Egy Shaw fiókjához feltűzött TikTok-on látható, amint emulgeálószerként majonéznek tűnő anyagot használ.

„Nem fogok kitérni az eljárásomra, csak jogi okokból a védjegyemmel és ilyesmikkel kapcsolatban. Szeretnénk boltokba kerülni. Azonban az általuk készített eljárás teljesen hibás. Egy videó alapján ítélkeznek felettem, amit még azelőtt készítettem, hogy a The Pink Sauce termék lett volna. Éppen egy pop-up üzletbe tartottam, és a Pink Sauce-t akartam aznap az ételekre tenni. És csak egy videót készítettem”

– mondta el a séf.

Egy másik aggodalomra okot adó tényező a szósz színének változása, amely néha neonrózsaszínnek, máskor pedig pasztellszínűnek tűnik a kamerában. Shaw szerint az árnyalatváltás szándékos volt:

„Ha túl sok pitaját teszel bele, tudod, akkor pirosat kakilsz tőle. Olyan, mintha túl sok céklát ennél. Szóval nem akartam, hogy az emberek azt gondolják: „Ó, a székletem rózsaszínű”.

A felháborodás mégis egyre csak nő az interneten. A címkézési pontatlanságok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak az ételallergiások számára.

„Mi használjuk, a gyerekeim használják. Nagyon is tisztában vagyok az allergiás tartalmakkal és a .... fontosságával. Azért csinálnak problémát, mert én valami nagyszerűt alkottam”

– tette hozzá Shaw.

Nyitókép: Shutterstock