Egy tányér vörös hús

A vörös hús valóban káros a szívre? Új szempontra bukkantak

Amennyiben valaki elkezd szívbarát étrendet követni, akkor elsők között szabadul meg a háztartásban lévő vörös húsoktól. Ezzel a témával nemrég egy friss tanulmány foglalkozott, mely egy új nézőpontot vázolt fel az egészséges étkezéssel kapcsolatban.


A marha-, sertés-, bárány- és vadhús gyakran sokkal több telített zsírokat tartalmaz, mint például a csirke. Ezeknek az anyagoknak a felhalmozódása hosszútávon a koleszterinszint megemelkedéséhez, valamint a szívbetegségek nagyobb kockázatához vezethet. Egyes kutatók viszont úgy gondolják, hogy az ilyen típusú húsok, valamint a szívrendszeri megbetegedések kapcsolata a bélmikrobiomban gyökerezik.

Az emésztőrendszer a tápanyagok megemésztése során metabolitoknak nevezett vegyi anyagokat szabadít fel a szervezetben, melyek egyes típusait korábban már összefüggésbe hozták az ilyen megbetegedésekkel — írja az Eating Well. A vörös húsok éppen ezeket a káros elegyeket idézik elő.

„A vöröshús-fogyasztás és az egészség középpontjában eddig leginkább a táplálékkal bevitt telített zsírok és a vér koleszterinszintje állt. Eredményeink alapján az újszerű beavatkozások hasznosak lehetnek a vörös hús és a bélmikrobiom közötti kölcsönhatások megcélzására, hogy segítsenek megtalálni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatcsökkentésének módjait"

— mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Meng Wang.

Egy kis videós ismertető a vörös hús szívre gyakorolt hatásáról:

Az adatgyűjtési időszakban a kutatók mintegy 4 ezer ember étkezési szokásaival kapcsolatos kérdőívét, vérvizsgálatait, valamint demográfiai adatait tekintették át. Az alanyok átlagosan körülbelül 73 évesek voltak. Végeredményként megállapították, hogy a több hús elfogyasztása — különösen a vörös és feldolgozott húsok esetében — 22 százalékkal magasabb kockázattal jár együtt.

Ennek a megnövekedett esélynek a 10 százaléka pedig egyértelmű összefüggéseket mutatott a bélmikrobiom vörös húsra adott reakciójával.

Mindemellett a magas vércukorszint is szerepet játszhat a komolyabb szívproblémák kialakulásában. A baromfik, a hal vagy a tojás fogyasztása esetében nem állapítottak meg hasonló hatásokat. A jövőben további kutatások szükségesek a témával kapcsolatban. Ezek az eredmények viszont kiegészítik egy korábbi kutatás gyűjtött adatait, amely elsőként nevezte meg a metabolitok káros hatásait és befolyásoló erejét.

Nyitókép: Shutterstock