Viktória királynő, Albert herceg és gyermekeik egy 19. század végi metszeten

A Montblanc limitált tollaival tiszteleg Viktória királynő és Albert herceg előtt

A luxusmárka Patron of Art Limited Edition legújabb darabja Viktória brit királynő és férje, Albert herceg életének és örökségének állít emléket.


A sorozat 30. és egyben utolsó kiadásának darabjai gondosan válogatják össze Viktória királynő útját a hercegnőségtől a kor egyik leghatalmasabb uralkodójává válásig, valamint Albert útját a fiatal hercegtől a hercegi hitvesig. Ezeket tükrözik az íróeszközök egyedi jellemzői, például Viktória koronájának és jogarának vésetei.

Örök szerelmük előtt tisztelegve a Montblanc minden egyes darabra rábélyegezte a V&A monogramot, és Viktória királynő eljegyzési gyűrűjét is felhasználta a tervezéshez. Mivel az uralkodó pár nemcsak egy birodalmat, hanem egy egész korszakot uralt, a kollekció is sokszorosan különleges. A 30. Montblanc Patron of Art Limited Edition kollekciójának néhány különleges darabja és történetük alább található:

Montblanc Patron of Art Homage to Victoria & Albert Limited Edition 4810 (Victoria Edition):

Montblanc Patron of Art Homage to Victoria & Albert Limited Edition 4810 (Victoria Edition)

Fotó: Twitter / Neil J LanderNeil J Lander

A modell a királyi pár korai évei által inspirált, gyöngyházfehér lakkozott tollszárral rendelkezik, amely a tisztaságot és a fiatalságot szimbolizálja, valamint a szár alján hagyományos viktoriánus mintás díszítés és a V&A monogram látható.

A darabhoz egy áttetsző mentazöld lakkból készült kupak tartozik, amely Viktória kedvenc színe volt. Utalás van a londoni Kensington Gardensben található Albert-emlékművet körülvevő kerítésre is, amely a sapka lakkozása alatti mintázatban látható.

A toll további jellemzői közé tartozik egy királykék korona a kupak tetején, a tekerős részébe vésett „Jó leszek" szavak, valamint egy kézzel készített, tömör arany bevonatú tollhegy, amelybe egy rózsa – Anglia rózsája – van belevésve, Viktória királynő tiszteletére.

Montblanc Patron of Art Homage to Victoria & Albert Limited Edition 4810 (Albert Edition):

Az Albert által inspirált kiadás bizonyos közös jellemzők mellett bordó színű, áttetsző lakkozással rendelkezik a kupakján, amelyet az esküvőjén viselt brit tábornagy egyenruha ihletett. Emellett a kupak borításán geometrikus, lépcsőzetes díszítés található, amelyet Albert gyermekkori otthonának, a Schloss Rosenau neogótikus lépcsős nyeregtetője ihletett.

A kupak lecsavaró részén a „hűséges és szilárd" jelmondat felirata olvasható. További jellemzői közé tartozik a kupola ihlette kupakforma, a piros kővel díszített jogar alakú klipsz, valamint a kézzel készített, tömör aranyból készült, pezsgőszínű aranybevonatú, kézzel vésett tollhegyen Szászország címere.

Montblanc Patron of Art Homage to Victoria & Albert Limited Edition 888 (Victoria Edition):

Fotó: Twitter / PataShopPataShop

A Viktória trónra lépésének megünneplésére tervezett 888-as modell Viktória koronázási ruhája által ihletett áttetsző vörös lakkból készült kupakkal és szárral, valamint az uralkodó monogramját ábrázoló tömör, pezsgőszínű aranyból készült borítással rendelkezik.

A töltőtoll dizájnján a koronázási gallér és a három fő királyságát ábrázoló ruha elemei is megjelennek, valamint a királyi kék koronás, kézzel készített tömör aranyból készült, az angol rózsával is díszített tollhegy.

A toll jogar alakú klipszét továbbá egy vörös gránát díszíti, míg a kupak lecsavaró részébe a pár nevét és esküvőjük dátumát vésték (a kupakba pedig a V&A monogramot).

Montblanc Patron of Art Homage to Victoria & Albert Limited Edition 100

A romantikus szerelmük és a művészet iránti közös szenvedélyük megünneplésére hozott (gyöngyházból készült szárral, amelyet a Viktória esküvői ruhájának színei által ihletett, Au 750 tömör pezsgőszínű arany szerelvényekkel kombináltak), a 100-as limitált kiadású darab egy mestermű. Számos esztétikai elemében utalásokat hordoz a pár kilenc gyermekére és a Kensington-palota hálószobájában – ahol Viktória hercegnő felnőtt – megtalálható hagyományos dizájnra,

A tollon az „Unis à jamais”, azaz „örökké egyesülve” felirat van gravírozva, a kupakba foglalt, összefonódott szív alakú ametiszt mellett. Az íróeszközt kézzel készített Au 750 tömör aranyból készült, pezsgőszínű aranybevonatú tollhegy teszi teljessé.

(Luxurylaunches)

Nyitókép: Getty Images