Egy szomorú gyerek az autó hátsó ülésén

„Ott vagyunk már?" — az ok, amiért utálják a gyerekek a hosszú autóutakat​

Egy autós utazás előtt valószínűleg sok szülő félve ül a járműbe, hiszen tudják, mire számíthatnak a következő órákban. Az „Ott vagyunk már?” kérdés folyamatos kántálása az őrületbe kergeti a felnőtteket, ám fontos tudni, miért ismételgetik ezt olyan gyakran a gyerekek. Mit lehet tenni ellene?


A helyzetet nem segítette a Shrek című animációs film emlékezetes jelenete sem, melyben Szamár percenként teszi fel a kérdést, ezzel felbosszantva barátait. Ennek következtében a fiatalok már csak ugratásképp is utánozzák kedvenc mesehősüket. A ScienceAlert cikkében viszont további indokokat is megneveztek.

Egyrészről a szakértők szerint azért érezzük az öregedés során gyorsabbnak az idő folyását, mivel az életkor növekedésével bármilyen időtartam kisebb részévé válik az addigi életünknek. Például hétévesen egy esztendő az egész életünk 14,30 százaléka, míg 70 évesen már csak 1,43 százalékról van szó.

Emellett ahogy idősödik az ember, úgy fejlődik ki benne a távolság és a földrajz megértése is. Ez a tudás lehetővé teszi annak az érzékelését, hogy az út mekkora része lett megtéve, és mennyi van még hátra. Természetesen a műholdas navigációhoz való hozzáférés is kellő támpontokat adhat a hátralévő menetidőről.

Ezeket a jelet a gyerekek még nem értik, így egyetlen tájékozódési lehetőségük, ha megkérdezik a felnőtteket.

A gyermekek bizonytalanságát azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő telt el és mennyi van még hátra, tovább rontja az, hogy nincs ellenőrzésük az utazás felett. A felnőttek választják ki, mely benzinkutakon állnak meg, mikor tartanak pihenőt, valamint az útvonalat is ők határozzák meg.

Hasonló bizonytalansággal felnőttkorban is rendszeresen lehet találkozni, például amikor a vonat — az utazók számára — ismeretlen okból teljesen megáll a kijelölt állomás előtt. Az ilyen esetek hosszú percekig eltarthatnak, a tétlenség pedig még hosszabbnak érezteti a késést.

Egy gyerek k\u00e9t k\u00e9zzel fogja az aut\u00f3 ablak\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Végezetül pedig az unalom az, mely kibírhatatlanná teszi a hosszú autókázásokat a kicsik számára. A felnőttek már tudják értékelni az utazási élményt, valamint az ülve töltött időt, ellenben egy fiatal számára az ablakon kibámulás a végtelen poklot jelentheti. Ennek megelőzésre a szülők már az indulás előtt felszerelkeznek játékokkal és nassolnivalóval.

A szakértők viszont óva intik ettől az idősebbeket, mivel így könnyen rosszul lehetnek a kis utasok. Sokkal célravezetőbb beszélgetéssel, énekléssel, valamint autós játékokkal lekötni a figyelmüket.

Nyitókép: Shutterstock