Légiutas-kísérő az ételt szolgálja fel a repülőn az utasoknak kék egyenruhában

Utasok cselekedetei, amik az őrületbe kergetik a légiutas-kísérőket

A repülés az utazni vágyók számára egy stresszes élmény lehet, azonban a repülőszemélyzet tagjai, akik a kényelmünket és a nyugalmas utazásunkat tartják szem előtt a legnagyobb tiszteletet érdemlik, sokszor sajnos mégsem kapják azt meg. Íme pár dolog, amiket ne kövess el repülés közben, ha nem szeretnéd a légiutas-kísérőket idegesíteni.


A Travel and leisure magazinja megkérdezett pár légiutas-kísérőt, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket az utasok repülés során csinálnak és őket egyenesen az őrületbe kergetik ezekkel. A stewardessek több ilyet is tudtak mondani.

1. A személyzet tagjainak fizikai megérintése

A repülőtársaság legénységének tagjait a beleegyezésük nélkül ne érintsd meg. Ahogyan a földön sem érinthetünk idegen embereket, úgy a levegőben is illetlenségnek számít ez.

„Ne érjen hozzánk. Ne érintsen meg minket. Ne bökdössön, ne kopogtasson meg, és ne csóválja az ujjait a karomon. Névtáblám van. A ’hölgyem’ és az ’elnézést’ szavak is jól működnek”

– jegyezte meg egy légiutas-kísérő.

2. Víz kérése azonnal a beszálláskor

A beszállás mindig kaotikus az utasok és a személyzet számára is. A személyzet tagjainak azonban számos fontos biztonsági feladatot kell elvégezniük, ezért ilyenkor, ha lehet ne kérjünk tőlük vizet.

„Ha gyógyszert kell bevenni, akkor készüljön fel az illető, és vegyen egy üveggel, vagy igyon vizet, mielőtt besétál a fedélzetre. Az emberek nem veszik észre, hogy csak néhány percünk van arra, hogy mindenkit leültessünk és becsatoljuk, és hogy bezárjuk a beszállókaput”

– mondta egy stewardess.

3. A mosdó használata alkalmatlan időben

Értjük. Néha egyszerűen ki kell menni a mosdóba. De ha lehetséges, akkor úgy tervezzük meg a mosdóhasználatot, hogy az ne essen egybe a kiszolgálással.

„Utáljuk, amikor meglátnak a folyosón, majd ezután mégis úgy döntenek, hogy felállnak, és ellökik magukat mellettünk a mosdó felé”

– mondta a személyzet egyik tagja.

4. Az étkezés követelése, miután a kiszolgálásnak már vége

Abban az esetben, ha átaludtuk az étkezést, vagy az étkezés felszolgálásakor nem volt kedvünk enni fontos tudnunk, hogy később már egyáltalán nem biztos, hogy megkapjuk azt az ételt.

„Körülbelül 300 utasunk van itt. Ilyenkor sajnos kénytelenek az utasok alkalmazkodni és úgy kell viselkedniük, ahogyan mindenki más is”

– osztotta meg a személyzet egyik tagja.

5. A 'köszönöm' szó nemismerete 

Legközelebb, amikor kilépsz egy repülőgépből, szánj arra egy pillanatot, hogy átgondold, mi mindent is tett érted a személyzet - a víz és az élelem biztosításától kezdve a levegőben való biztonságáig -, és mondj egy egyszerű "köszönöm"-öt.

„Megköszönni a pilótának a leszállás közben, és figyelmen kívül hagyni engem, vagy rám sem nézni - milyen sértő”

– osztotta meg egy légiutas-kísérő.

A személyzet egy másik tagja hozzátette:

„Sokan nem ismernek el minket, nem néznek a szemünkbe, és nem mondják, hogy kérem és köszönöm. Mi is emberek vagyunk. Kérjük, bánjanak velünk tisztelettel.”


Nyitókép: Shutterstock