A Nemezteközi Űrállomásról készített illusztráció, háttérben a Földdel

A NASA szigorú követelményeket szabott ki a magán űrutazásokra​

Az Axiom Space magán űrrepülő cég áprilisban szállított először hétköznapi embereket a Nemzetközi Űrállomásra, mindezt egy volt NASA-űrhajós idegenvezetésével. Most, pár hónappal az út után, az űrügynökség egy szabálymódosítást adott ki, amelynek meg kell majd felelnie minden hasonló programnak.


Az Axiom Space elnök-vezérigazgatója — Michael Suffredini — egyszer úgy nyilatkozott, hogy vállalkozásuk negyedik útjára már lehetséges lesz, hogy négy jelentkezőt is kilőjenek az űrbe, ezt a tervet viszont felülírták. A NASA legújabb szabálymódosításában szerepel, hogy minden hasonló utazáson részt kell vennie egy ex-űrhajósnak is, hogy garantálni tudják a biztonságos kint tartózkodást.

Ez a rendelet feltehetően — a Futurism cikke szerint — jelentősen csökkenti majd a civileket kirepítő cég nyereségeit, bár nincs konkrét adat arról sem, hogy mennyi haszonnal járt három fő űrsétája. Ezzel egyidejűleg a NASA azt is bejelentette, hogy a magánűrhajós-küldetéseknek egy teljes évvel korábban be kell nyújtaniuk a kutatási terveiket.

Így zajlott az első civil űrrepülés a Nemzetközi Űrállomásra:

Mint kiderült, az Axiom első repülési terveit nagyon elsiették, így szigorú időbeosztásnak kellett megfelelniük. Michael López-Alegría az első kilövésen részt vett „idegenvezető” — így nyilatkozott:

„Azt hiszem, az első nyolc-tíz napban, amikor pályára álltunk, annyira a kutatásra és az ismeretterjesztésre összpontosítottunk, hogy szükségünk volt a plusz időre, hogy kiteljesítsük az élményt és legyen időnk kinézni az ablakon, kapcsolatba lépni a barátokkal és a családdal. Egyszerűen csak élvezni az érzést."

A civileknek űrrepülési lehetőséget nyújtó cég a legközelebbi utat 2023. elejére tervezi, ahol már eleget kell tenniük a frissen meghozott előírásoknak. Az új szabályok teljesen egyértelműek, tekintve, hogy általuk biztonságosabbak lehetnek a munkálatok, valamint az ISS műszerei is, az állandó kutatások pedig gördülékenyen folyhatnak tovább.

Nem is beszélve az utazók biztonságáról, hiszen a képzett űrhajósok nem véletlenül esnek át évekig elhúzódó felkészítésen, melyben a civilek nem részesülnek.

Nyitókép: Shutterstock