Repülőgépen ülő, maszkot viselő utasok

Visszatérítést kaphatnak a maszkviselés megszűnése miatt aggódó utasok

Az Egyesült Államokban a légi közlekedésre vonatkozó maszkviselés megszűnése után néhány légitársaság azt állítja, hogy visszatérítést kínál az egészségügyi kockázatok miatt aggódó utasoknak.

A repülőgépeken, vonatokon és repülőtereken való maszkviselésre vonatkozó országos mandátumot – amely 2021 januárjától volt érvényben – egy hete helyezte hatályon kívül Kathryn Kimball Mizelle kerületi bíró a floridai Tampában.

Néhány utas, aki a mandátum lejárta előtt vette meg a repülőjegyét, vagy azzal a várakozással, hogy a légitársaságok továbbra is ösztönözni fogják a maszk viselését, most kényelmetlenül érzi magát a repülés során, különösen a be nem oltott gyerekek miatt, írja az Independent.

Scott Kirby, a United Airlines vezérigazgatója az NBC Newsnak a következőket nyilatkozta:

„Dolgozunk ezen az ügyfelekkel ... hogy találjunk más lehetőséget, adjunk nekik jóváírást, vagy ha egyszerűen csak nem akarnak többé repülni, akkor valóban hajlandóak vagyunk visszatérítést adni nekik.”

Hozzátette, hogy a legalacsonyabb szintű, basic economy jegyet vásárlók kivételével minden United-ügyfél külön díj nélkül elhalaszthatja az utazását, arra kérve őket, hogy hívják fel az ügyfélszolgálati segélyvonalat, hogy átbeszéljék a lehetőségeiket.

Robert Isom, az American Airlines vezérigazgatója a Stuff.co.nz-nek elmondta, hogy a légitársaság nem kapott sok visszatérítési kérelmet.

„De mint minden ilyen esetben, most is átnézzük a szabályainkat, és ... megkérjük őket, hogy lépjenek kapcsolatba a foglalási irodánkkal, és gondoskodunk arról, hogy megfelelő módon eleget tegyünk a kérésüknek”

– mondta.

A Delta légitársaság azt is megerősítette a Stuffnak, hogy munkatársai esetleg visszatéríthetik azoknak az utasoknak az árát, akiket a maszkmentes repülés jelenlegi helyzete elriaszt, hozzátéve, hogy ezt eseti alapon fogják eldönteni.

A maszkviselési kötelezettség május 3-án járt volna le, mielőtt Kimball Mizelle bíró hatályon kívül helyezte azt.

Csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium közölte, hogy fellebbezést nyújt be a bíró végzése ellen.

A mandátum hatályon kívül helyezése óta számos utas nyilatkozott úgy, hogy kellemetlen érzései vannak arepülés során, és egyesek maszkellenes személyekről vagy a maszkot viselők megszégyenítésről számoltak be a fedélzeten.

Miután a repülés közepén jelentették be a maszkviselési kötelezettség eltörlését, az egyik utas ezt írta a Twittersen:

„Itt vagyunk, csapdába esve az égen a nyolc hónapos, maszk nélküli babánkkal, azzal a feltételezéssel, hogy mindenki, akire maszk húzható, viseli is azt, és a 325-ös járat személyzete elvette tőlünk a választásunkat. Nagyon-nagyon dühösek vagyunk emiatt.”

Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a legtöbb légitársaság útvonalain még mindig kötelező a maszk viselése – márciusban a Jet2 minden járatán opcionálissá tette a maszk használatát, míg a British Airways és az easyJet bejelentette, hogy lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy maszk nélkül repüljenek azokon a járatokon, ahol mind az indulási, mind a célországban megszüntették a szigorú maszkszabályokat.

Nyitókép: Shutterstock / Yaroslav Astakhov