Ételhulladékkal teli szemetes

4 módszer, amivel kevesebb ételhulladékot termelhetünk

Néhány apró trükkel sokkal környezettudatosabbak lehetünk.

Fagyasztó

Ha tudjuk, hogy valamit nem fogunk felhasználni néhány napon belül, inkább fagyasszuk le. Szinte mindent le lehet fagyasztani – még a tejet (használd fel sütéshez) és a sajtot is, (előbb aprítsd fel).

Jenna Helwig, a Bare Minimum Dinners szerzője különösen szereti lefagyasztani a gyümölcsöket, mielőtt megromlanának:

„A barna banánt meghámozom, darabokra töröm, majd lefagyasztom, hogy később banánkenyérbe, turmixba vagy egy házi fagylalthoz fehasználhassam"

– idézi őt a Hamu és Gyémánt.

Ismerjük meg a saját szokásainkat

Biztos, hogy észreveszünk valamilyen mintázatot abban, hogy mely élelmiszereket és ételeket vagyunk hajlamosak gyakrabban kidobni. Kezdjünk ezekre tudatosabban odafigyelni, és felmérni, mi végzi a legtöbbször a kukában. Ez alapján vűltoztassunk a vásárlási szokásainkon, vegyünk kevesebbet vagy kisebbet abból, amiből úgy véljük, nem tudjuk időben elfogyasztani az egészet.

Az nem jó, ha folyamatos bűntudattal küzünk eiatt, valószínűleg a legtöbbünk vett már olyan alapanyagokat, amelyeket végül nem használtunk fel, de ha felismerjük és megváltoztatjuk az élelmiszerpazarlással kapcsolatos gyengeségeinket, az segíthet a jövőben.

Sorrend

A maradékok, különösen a romlandó termékek nagyobb valószínűséggel végzik a szemetesben, ha más élelmiszerek mögé kerülnek, akár a hűtőben vagy a szekrényben. Sophie Egan, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő How to be a Conscious Eatercímű könyvében azt javasolja, hogy hozzunk létre egy külön sort vagy részt a hűtőszekrényben, amiben az először felhasználandó dolgokat tároljuk.

Nincs baj a maradékkal

Van, aki számára a maradék visszataszító, vagy mert nem tartja frissnek, vagy egyszerűen csak nem akarja rövid időn belül ugyanazt újraenni. Utóbbi esetében van megoldás, nem is olyan bonyolult. Dobjuk fel a maradék ételt, és ha csak egy kicsit, de változtassunk a textúráján vagy az ízvilágon. Máris jobb, nem igaz?

Nyitókép: Shutterstock