Álmos ember az ágy szélén

A fáradtságon túl – 5 súlyos kockázat, ha nem alszol eleget

A kialvatlanság bárkivel előfordulhat néha. Azonban a rövid és nem pihentető alvások hosszas elhúzódása már rengeteg kockázattal és súlyos következménnyel jár kéz a kézben.


Ha az alváshiánnyal küzdünk – ne aggódjunk – nem vagyunk egyedül. Egy az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia felmérése szerint körülbelül minden harmadik felnőttből 1 szenved alvászavarban.

Íme 5 elrettentő következmény – a cukorbetegség, az elhízás és a rák esélyének megnövekedésén túl – a Healthline cikke alapján, mi is történik a szervezetünkkel, ha nem vagyunk elég órát a takaró alatt.

Betegek leszünk

Az alvás megvonása ronthatja a szervezet betegségekkel szembeni védekező képességét, ezáltal pedig könnyebben megbetegszünk. A kutatók még egy olyan láncfolyamatra is felhívták a figyelmet, miszerint ha megbetegszünk és nem aludtunk eleget, akkor további alvást veszíthetünk, miközben a test küzd a baktérium ellen.

Ezt is olvasd el! Jó hatással van a napközbeni alvás a szervezetünkre? Meglepő választ adtak a szakértők!

A szívünk szenved

A European Heart Journal című szaklapban megjelent elemzés szerint mind a rövid (éjszakánként 5 óránál kevesebb), mind a hosszú (éjszakánként 9 vagy több óra) alvás negatív hatással van szívünk egészségére. A kevesebb alvással különösen a szívkoszorúér-betegség vagy a stroke kialakulásának esélye nő meg jelentősen.

​Nem tudunk gondolkodni és elfelejtünk dolgokat

Gondolkoz\u00f3 ember

Fotó: Shutterstock

Már egy éjszaka alvás kihagyása is komoly gondolkodási problémákhoz vezethet. Az agyi funkciók, köztük a memória, a döntéshozatal, az érvelés és a problémamegoldás is romlik, csakúgy, mint a reakcióidő és az éberség fenntartásának képessége.

Ez is érdekelhet: Nem mindegy, milyen sötétben alszunk

Továbbá a kimaradt alvás nemcsak feledékenyebbé tehet, hanem egyre több kutatás is arra utal, hogy az alvás hatással van a tanulásra és a memóriára is. A kutatók szerint az alvás kritikus fontosságú a tanult dolgok agyban történő megszilárdításának folyamatában. Más szóval, megfelelő pihenésre van szükségünk ahhoz, hogy az új információkat rögzítsük és emlékezetünkbe véssük.

​Csökken a libidó

Egy tanulmányban fiatal férfiaknál – akik egy héten át nem aludtak –a tesztoszteronszint csökkenését mutatták ki. Az 5 vagy kevesebb órányi alvás akár 10-15 százalékkal is csökkentette a nemi hormon szintjét.

​Balesetbe sodorjuk magunkat

A National Sleep Foundation szerint háromszor nagyobb a valószínűsége az autóbaleset megtörténtének annál, aki minden éjjel 6 vagy annál kevesebb órát alszik. A legveszélyeztetettebbek a váltott műszakban dolgozók, a kereskedelmi sofőrök, az üzleti utazók és bárki más, aki hosszú vagy szokatlan munkaidőben dolgozik. Gondoljuk meg kétszer is, mielőtt a volán mögé ülünk!

Nyitókép: Shutterstock