Vásárlók állnak sorba a Dolce & Gabbana hongkongi üzlete előtt 2021 augusztusában

A Dolce&Gabbana még idén teljesen leáll a szőrme használatával

Az olasz luxus divatház az idei évtől leállítja a szőrme használatát összes kollekciójában – közölte a divatmárka hétfőn a Humane Society International állatvédő egyesülettel közösen kiadott közleményében.


„Az egész divatrendszernek jelentős társadalmi felelősségvállalási szerepe van, amelyet elő kell mozdítani és ösztönözni kell”

– mondta Fedele Usai, a Dolce&Gabbana kommunikációs és marketing munkatársa.

A márka áttér az ökoszőrme ruhák és kiegészítők gyártására, miközben továbbra is együttműködik a szőrmemesterekkel a munkahelyek és a szakértelem megőrzése érdekében, írja a Reuters.

A fiatalabb, az etikai és környezetvédelmi kérdésekre egyre érzékenyebb vásárlók megszólítása érdekében számos márka kötelezte már el magát az állati prémek betiltása mellett, köztük az Armani, a Kering, a Prada, a Valentino, a Versace, a Moncler és a Yoox Net-a-Porter luxus e-kereskedelmi platform.

„Eljött az idő. A világ megváltozott, ügyfeleinkkel egyetemben a luxusnak alkalmazkodnia kell ehhez. Az állatjólét kapcsán cégcsoportunk mindig bizonyította, hogy hajlandó javítani a saját ellátási láncán és a luxuságazaton belüli általános gyakorlatokon is"

nyilatkozta korábban a Gucci, az Yves Saint Laurent, az Alexander McQueen és a Balenciaga mögött álló Kering divatluxuskonglomerátum vezérigazgatója és elnöke, François-Henri Pinault.

2017-ben a Gucci volt az első, a Kering divatházon belüli márka, amely elkötelezte magát amellett, hogy kivonja a szőrmét a darabjaiból, kiemelve a társadalmi felelősséget, mint a márka egyik alapvető értékét. Más márkák, köztük a Balenciaga, az Alexander McQueen és a Bottega Veneta is követte aztán a példájukat.

Ez a következő lépés a szőrmegyártás végleges megszüntetésére a vállalaton belül csak két évvel azután következett be, hogy a Kering közzétett egy állatjóléti szabványt, amelynek célja, hogy „ellenőrizze az állatok emberséges bánásmódját a csoport ellátási láncaiban", beleértve a szarvasmarhák, borjak, juhok és kecskék kezelésével kapcsolatos követelményeket egész életük során."

Nyitókép: LightRocket via Getty Images / SOPA Images / Budrul Chukrut