Jegesmedve a globális felmelegedés miatt olvadó jégtáblán

A klímaváltozás miatt eltűnhet a boltokból sokak kedvenc élelmiszere

Egy új kutatás szerint a klímaváltozás miatt hamarosan búcsút kell vennünk az egyik kedvenc zöldség-gyümölcsünktől.

A Zürichi Egyetem által végzett kutatás szerint hamarosan nagy bajba kerülnek az avokádó kedvelői, miután az éghajlatváltozás alapvetően befolyásolja annak termesztését, írja a vince.hu.

A tanulmányban azt vizsgálták, a gyümölcsök (botanikailag az avokádó is ide tartozik) mezőgazdaságban betöltött szerepe hogyan változik a nem túl távoli jövőben. Ebben megállapították, hogy 2050-re az avokádótermesztés súlyos problémákkal fog küzdeni. Azt már régóta tudjuk, hogy az éghajlatváltozás a földi lét szinte minden területét érinti, így nem meglepő, hogy az avokádó is megérzi ennek hatását.

Miért van ez?

Az avokádó iránti kereslet folyamatosan nőtt az elmúlt néhány évben, nem csoda, hiszen finom az íze és az egészségre gyakorolt hatásai sem elhanyagolhatók, például gyulladáscsökkentő hatása, ami miatt egyes kutatók úgy vélik, 2026-ig további 6 százalékkal fog nőni évente a iránta való kereslet.

Az éghajlatváltozás azonban hatással van az avokádó termesztési helyére, például a Dominikai Köztársaságra, Indonéziára és Perura. A svájci egyetem kutatása szerint nagyjából 30 év múlva ezek az országok már jóval kevésbé lesznek alkalmasak az avokádó termesztésére.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy a gazdák nagyobb tengerszint feletti magasságban hozzanak létre ültetvényeket, illetve olyan fajtákat nemesítsenek, amik elviselik az emelkedő hőmérsékletet és a gyakori szárazságot.

Nyitókép: Shutterstock / PHOTOCREO Michal Bednarek