Nemek közti bérszakadék - kevesebb pénzérmén álló női figura, több pénzérmén álló férfi figura

A rövidebb munkahét segíthet megszüntetni a nemek közti bérszakadékot

Egy új jelentés szerint a rövidebb munkahét segíthet megszüntetni a nemek közti bérszakadékot.Könnyű elképzelni, hogy a négynapos munkahét hogyan javíthatja mentális egészségünket és a munka-magánélet közötti egyensúlyt. A Women’s Budget Group (WBG) új jelentése szerint azonban a rövidebb munkahét a nemek közötti bérszakadék megszüntetésében is segíthet.

Ha figyelembe vesszük a nem fizetett gondozási munkát, például a gyermekgondozást és a háztartási feladatokat, a nők továbbra is hosszabb ideig dolgoznak kevesebb pénzért, mint a férfiak.

Ahogy a koronavírus-járvány megváltoztatta munkavégzési szokásainkat, a WBG kutatói azt vizsgálták, hogy ez milyen hatással volt a nem fizetett gondozási munkára. A férfiak munkaidejének csökkenésével nőtt az otthoni, fizetés nélküli ellátással töltött idő. Míg továbbra is a nők végezték a legtöbb nem fizetett munkát, a férfiak aránya 40 százalékra nőtt a 2015-ös 34 százalékról, írja a brit Marie Claire.

A járvány második szakaszában a férfiak fizetett munkaórái helyreálltak, és a tendencia megfordult. Ez arra utal, hogy a rövidebb munkahét a házimunka és a gondozási feladatok egyenletesebb elosztását eredményezheti.

Mivel a férfiak kevesebbet dolgoztak a járvány alatt, nagyobb részt vállaltak a háztartási munkákból – csökkentve a nők fizetetlen munkáját.

A WBG jelentése azt is feltárja, hogyan járul hozzá a túlmunka és a túltermelés az éghajlatváltozáshoz. A bizonyítékok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol rövidebb a munkahét, alacsonyabb az egy főre jutó üvegházhatású gázok kibocsátása. Tehát a kibocsátások és a nők ki nem fizetett munkájának csökkentésével a rövidebb munkahét leküzdheti az egyenlőtlenség és a környezeti összeomlás egymást keresztező válságait. A jelentés szerint azonban ennek hatékony végrehajtásához különféle politikai változtatásokra lenne szükség.

A beszámoló átfogó munkapolitikai csomagot szorgalmaz a munkahét megváltoztatásának támogatására, amely esettanulmányok alapján Franciaországban, Portugáliában és Dél-Koreában csökkentette a munkavégzési szokásokat.

Ennek magában kell foglalnia a gondos tervezést és értékelést, hogy elkerülhető legyen bizonyos szakképzettség és munkaerőhiány, valamint rugalmas megközelítést kell alkalmazni a rövidebb munkahétre, ahol rövidebb munkanap vagy háromnapos hét is megfontolható.

A csomagnak emellett erős munkapárti intézményeket, különösen jól koordinált szakszervezeteket, egyenlő bérezési törvényt, fokozott munkahelyi biztonságot, magasabb minimálbért és határozatlan idejű szerződéseket kellene végrehajtania. A jelentés szerint a szülői szabadságra vonatkozó politikák reformja elősegítheti a gondozás egyenlőbb elosztását a párokon belül.

„A járvány természetes kísérletet nyújtott a rövidebb munkahét előnyeivel kapcsolatban. Tudjuk, hogy az ellátás egyenletesebben oszlott meg, amikor a férfiak kevesebb fizetett órát dolgoztak. Miközben folytatjuk a harcot a járvány által súlyosbított egyenlőtlenségek ellen, helyes, ha elkezdünk tanulni a járvány tapasztalataiból. A rövidebb munkahét jót tesz a bolygónak és az embereknek is. De ennek egy szélesebb munkaügyi intézkedéscsomag részét kell képeznie, amely magában foglalja a szülői szabadság rendszerünk reformját is. Ha a nők többletidejüket háztartási munkára fordítják, míg a férfiak pihenéssel töltik, akkor soha nem fogunk egyenlőséget látni a gondoskodás megosztásában”

– mondta el Dr. Sara Reis, a WBG igazgatóhelyettese, valamint a politika és kutatás vezetője.