kislány ül egy nagy kövön a víz közepén, kacsa úszik mellette

Íme a világ legboldogabb országa − titkukról is lerántjuk a leplet

A legutóbbi World Happiness Report szerint Finnországban élnek a legboldogabb emberek a Földön, és ezt a címet már hat egymást követő évben birtokolják.


2002 óta a World Happiness Report (Világ Boldogsági Jelentés) statisztikai elemzéssel állapítja meg az emberek relatív boldogságát világszerte − írja a CNN.

Olyan tényezőket vesznek ilyenkor figyelembe, mint az egy főre jutó bruttó hazai termék, a társadalmi támogatás, a várható élettartam, a saját életre vonatkozó döntések szabadsága, a lakosság nagylelkűsége és a társadalomban tapasztalható korrupció szintjének megítélése.

Más skandináv országokhoz hasonlóan Finnországban is jól működő és demokratikus intézmények működnek, amelyek széles körű juttatásokat és biztonságot nyújtanak polgáraiknak. Országaink polgárai bíznak intézményeinkben. Egyébként a többi skandináv ország közül Dánia a 2., Izland a 4., Norvégia a 6. helyen végzett.

gyerekek finn h\u00fasv\u00e9ti szok\u00e1sokhoz \u00f6lt\u00f6zve

Fotó: Shutterstock

Természetesen minden országnak egyedi történelme van, és sajátos utat járt be a nemzeti elégedettség jelenlegi szintjéhez − vagy annak hiányához. Finnországban és más skandináv országokban kisebbek gazdasági egyenlőtlenségek, mint más országokban.

Ronald Inglehart politológus magyarázatot adott arra, hogy miért az északi országok lakói a legelégedettebbek az életükkel. A Skandináv kivételesség című 2020-as jelentésében azt mondta, hogy ezek az országok

a sikeres modernizáció vezető példáját alkotják, maximalizálva a jólétet, a társadalmi szolidaritást, valamint a politikai és személyes szabadságot.


Nyitókép: Shutterstock