Emberi fej ábrázolva

2 jele az ADHD-nak, amit sok esetben figyelmen kívül hagynak

Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jelei sokak számára ismertek. Azonban vannak megbújó, szokatlan tünetek is, melyek mellett ez a neurológiai rendellenesség észrevétlen maradhat.


Az ADHD-t orvosok 1798-ban ismerték el először hivatalosan. Az állapot azóta az egyik legtöbbször túldiagnosztizált és nem diagnosztizált rendellenességgé vált. Előfordulhat, hogy a fő tünetek atipikusan jelentkeznek, így figyelmen kívül maradnak. Az alábbi két tünet az ADHD ismertebb jelzőinek alternatív megjelenési formái.

Hiperfókusz

Míg a sztereotip ADHD bemutatása valószínűleg az állandóan változó figyelem képét idézi, a hiperfókuszra hajlamos embereknél a figyelemhiány ott jelentkezik, hogy képtelenek másra átfókuszálni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem ugyanaz, mint az ADHD-s gyermek, aki a videojátékokba merül, amelyek a gyors és új ingerek miatt lekötik a figyelmét.

Ha a gyermeken észrevesszük, hogy túlságosan is koncentrál egy-egy tantárgyra, már olyan szinteken, hogy másra nem is tud fókuszálni, akkor nagy esély van rá, hogy hiperfókuszál. Ezt azért is nehéz megállapítani ADHD-ként, mert szöges ellentétben áll (látszólag) az ADHD népszerűbb tüneteivel.

Sürgősségérzet

Az erős sürgősségérzet a tevékenységek elvégzése miatt szintén egy megbújó jele lehet az ADHD-nak. A sürgősség érzést főként feladatok elvégzése iránt lehet érezni, ebben az esetben az illető gyorsan a következő feladatára szeretne lépni, ezért sürgeti az előzőt. Bár ez nem az a feltűnő nyugtalanság, ami az ADHD egyik sztereotípiája, mégis ugyan arra a rendellenességre utalhat. Ez is nyugtalanság, csak egy sokkal produktívabb verziója.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a vonás az általános szorongásos zavarban vagy hipomániában szenvedő embereknél is jelen lehet. Ebben az esetben azonban az állandó aktivitás eltereli a figyelmet az aggodalomról. Továbbá az aggódó gondolatmenetek nyilvánvalóak lesznek a páciens megismerésekor. Lesz izomfeszültség, idegesség, álmatlanság, ingerlékenység és a koncentráció hiánya az aggódó gondolatok malmára hajtja a vizet. Ez azonban csak időszakosan fog felszínre törni, amikor a személy egy hipomániás epizódban van.