Nő aggódva a homlokát fogja a laptopja előtt ülve a kanapén

Felemészt a jövőn való aggódás? Így változtass a szemléleteden

Az utóbbi években számtalan olyan eseménnyel találtuk szembe magunkat, melyek az irányításunkon kívül estek, de rengeteg aggodalmat és kétségbeesést okoztak számunkra. Egy kis gyakorlással és néhány technikával azonban változtathatunk a negatív eseményekhez való hozzáállásunkon. Lássuk, hogyan!


Életünk során gyakran szembesülhetünk szerencsétlen, rossz eseményekkel. Az utóbbi években pedig ezekből extrán kijárt globálisan mindenkinek. Ezek az események sok esetben negatív érzésekkel társulnak: düh, harag, érzelmi zsibbadás. Fontos megtanulnunk elfogadni és feldolgozni az ilyen helyzetek által kiváltott érzéseinket.

Önszeretet gyakorlása

Általában az önszeretet nyújtja a legnagyobb kihívást sokak számára. Ez egy olyan feladat, amit egész életünkben gyakorolnunk kell, különösen a nehéz időkben.

Azonban fontos, hogy olyankor, amikor nehéz helyzettel kell szembenéznünk, bánjunk türelmesen és kedvesen magunkkal, hiszen környezetünk számára is csak kiegyensúlyozottan és higgadtan tudunk megnyugvást nyújtani. Márpedig ilyenkor arra van szüksége mindenkinek.

Nézd más szemszögből a dolgot

Sokan úgy gondolják, hogy a bekövetkezett rossz események miattuk alakultak ki, és ők a hibásak. Ilyenkor érdemes egy másik, akár baráti szemszögből megvizsgálni a dolgot. Gondold végig, hogyha az egyik rokonod, vagy a szívednek kedves ismerősöd került volna ugyan abba a szituációba, amivel most neked kell megküzdened, akkor mit tanácsolnál neki, ha magát ostorozná.

Ugye, hogy egészen más lett a magadhoz való hozzáállásod?

Az is előfordulhat, hogy a hév elragad bennünket és túlreagálunk bizonyos szituációkat. Ilyenkor is segíthet egy másik perspektíva, ehhez hasonló mondatokkal:

„Fog ez számítani egy év múlva?”
„Úgyis elmúlik ez is.”
„Egy hiba csak akkor hiba, ha nem tanulunk belőle.”

Keresd a pozitív hozadékát

Sok esetben a rossz történéseknek is vannak pozitív oldalai. Ha ezekre az aspektusokra összpontosítunk a negatív érzet helyett, az nagyban segíthet megbirkózni a problémánkkal.

Keresd a kinyílt ajtót

„Amikor egy ajtó bezárul, egy másik ajtó kinyílik”

– mondta Alexander Graham Bell és maximálisan igaza volt. Egy lezárult fejezet után mindig jön egy új.

Azonban a legtöbben túl sokáig nézik szomorkodva a becsukott ajtót és így észre sem veszik, az új, már kinyílt, lehetőségekkel teli oldalt.

Miután feldolgoztunk egy rossz eseményt, elkezdhetünk továbblépni. Az eseményből adódó pozitívumok felismerése gyakran segíthet átformálni a gondolkodásunkat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy meglássuk a számunkra megnyílt ajtókat.

Ha megtanuljuk, hogyan változtassuk meg a gondolkozási mintáinkat, akkor azzal megtanulhatjuk, hogy hogyan kezeljük jobban a rossz eseményeket.

Nyitókép: Shutterstock

Psychology Today