ITALGRANITI burkolat (Aster üzlet)

A konyha bűvöletében – így alakíthatod ki a legkönnyebben álomkonyhádat! (x)

Akár egy mini garzonban, akár egy nagyobb, több szobával rendelkező otthonban élünk, egy valami biztosan ugyanolyan fontos lesz benne: a konyha. Az evés valamennyiünk életében jelentős szerepet tölt be, a főzés szeretetét pedig biztos nem az alakítja, hogy kicsi vagy nagy konyhában műveljük-e. Alábbi cikkünkben tippekkel segítünk abban, hogyan alakítsd ki álmaid konyháját.


Az elmúlt több mint két évben – a koronavírus-járvány megjelenésével – otthonunk még fontosabb részét képezi a mindennapjainknak. A kényelem mellett egyre nagyobb teret nyert a praktikum és a funkcionalitás, a hálószobánk egyben a munkahelyünk, a konyhánk pedig a tárgyalónk.

A pandémia ideje alatt még nagyobb hangsúlyt kapott a főzés és a konyha mint tér az életünkben. Persze, voltak, akik a házhoz rendelés lehetőségével éltek, de rengetegen vetették bele magukat a kenyér és egyéb ételek elkészítésébe. Nem csoda, hogy sokan most kezdtek el azzal komolyabban foglalkozni, hogyan alakítsák ki álomkonyhájukat úgy, hogy abban egyszerre leljék meg a dizájn és a komfort egyvelegét. Ehhez adunk tippeket.

Mi a MaxCity podcastjét hallgatva inspirálódtunk – tegyél így te is!

1. Pontos tervezés

Ez mindennek az alapja. Ennél a lépésnél ugyanis még annyiszor javíthatjuk át a terveket, küszöbölhetjük ki az esetleges hibákat és rossz döntéseket, ahányszor csak akarjuk, a kivitelezésnél azonban már bonyolultabb és költségesebb lesz ezeket helyrehozni. Ma már számos program segít minket a tervezésben, sőt sokszor azt is könnyen kiszámítja, mennyi burkolatra és egyéb alapanyagra lesz szükségünk. Természetesen, kérhetjük profi szakmai csapat segítségét is, így nekünk csak annyi a dolgunk, hogy irányt adjunk nekik, milyen is az általunk megálmodott konyha.

Fotó: MaxCity

2. Használjuk ki a teret!

Amellett, hogy a tervezéskor minden szükséges funkciónak meg kell találnunk az ideális helyet, érdemes a helyiség minden részét, zeg-zugát kihasználni – főleg a kis konyhák esetében. Mindig lehet játszani a magassággal, vagyis fölfelé építkezni, magas kamraszekrényeket, polcrendszereket és saroktárolókat kialakítani. Nagy előnyt jelent manapság a készülékekben, hogy nagy részük kompakt, kombinálni lehet őket, például egy sütőt egy mikróval.

ASTER konyhab\u00fator, MaxCity

Fotó: MaxCity

3. Az a bizonyos munkaháromszög

A konyhai munkaháromszög szerint a tárolás-előkészítés-főzés helye között nem lehet nagyobb a távolság hat méternél. Tehát, ha a hűtő, a tűzhely és a munkapult között az átlagnál többet kell lépnünk, akkor kevésbé hatékony a munkavégzés.

Fotó: MaxCity

4. Színek és burkolatok

Érdemes ezt is jó előre kigondolni, nehogy kapkodás legyen a vége, és a festés előtt egy nappal derüljön ki, hogy nincs az általunk választott színből elég a boltban, esetleg annyi csempe, amennyi a munkalap mögötti falra kellene.

Egyéni ízlés kérdése, milyen színekre esik a választásunk a konyha tervezése során, de a jelenleg uralkodó trendek mellett arra is ügyeljünk, hogy valamennyire praktikus is legyen. Szép a fehér csempe, de nem biztos, hogy jól járunk vele a konyhapadlón vagy a falakon, pláne, ha tényleg minden nap főzni fogunk.

5. Okos konyha, de mennyire?

Ez inkább a mi igényeinktől függ. Az okos eszközök extra elemei a konyhának, de nem számítanak alapvető szükségletnek. Rengeteg fejlesztés áll rendelkezésre, hogy a mindennapjainkat könnyebbé tegye (pl.: okostelefonról be- és kikapcsolható tűzhelyek vagy elektromosan mozgó felsőszekrények), a határ ma már a csillagos ég, érdemes azonban csak olyan funkciót választani, amit tényleg ki is fogunk használni.

Okos konyha

Fotó: MaxCity

Cikkünk megjelenését a MaxCity támogatta.

Nyitókép: MaxCity