Alvómaszkban ásít egy lány

4 praktika, ami megoldhatja az alvászavarodat

Azok, akik küszködtek már életük során alvászavarral, biztosan találkoztak az internet alváshigiéniai tanácsainak végtelen tárházával. Azonban az, aki huzamosabb ideje fennálló alváshiánnyal küzd, nagyobb segítségre szorul.


Rengetegszer találkozhattunk már olyan tanácsokkal, amik a jó minőségű alvást segíthetik. Például, hogy ne együnk késő este, közvetlen elalvás előtt, vagy zuhanyozzunk le és szellőztessünk ki. Ez azonban azoknak az embereknek édes kevés lesz, akik hosszú éve küzdenek alvászavarral.

,,Az alváshigiénia olyan, mint a kézmosás: megelőzheti a megbetegedést, de megoldani nem tudja"

- mondja Michael Grandner, az Arizonai Orvostudományi Egyetem alvás- és egészségkutatási programjának igazgatója.

Cikkünk folytatásában bemutatunk néhány furcsán hangzó, altató gyógyszer nélküli terápiát, amely az alvászavarral küszködők számára megoldást nyújthat.

1. Ösztönzésszabályozás

Fontos, hogy az agyunk az ágyunkkal való kapcsolatot úgy kösse össze, hogy az az a hely, ahol csak aludni szoktunk. Ehhez lényeges, hogy az ágyunkba tényleg ne végezzünk más tevékenységeket, mint például az olvasás, vagy a tévézés. Ha rajta kapjuk magunkat, hogy mást is csinálunk ott, ahol csak aludnunk lenne szabad, keljünk fel.

2. Alváskorlátozás

Ironikus, igaz? Azonban mégis megdöbbentően hatásos módszere ez az alvászavar megszüntetésének. Ha nyolc órát szeretnél aludni, de csak ötöt sikerül, akkor a hátralévő három órát valószínűleg szintén az ágyban fekve töltöd. Azonban, ha felkelsz akkor, amikor megébredsz, sokkal fáradtabb leszel a következő napon, ami által az éjszakai alvásod öt óráról hatra, vagy akár hétre tolódhat.

3. Fordított pszichológia

Ez a technika főként azoknál működhet, akik rengeteget aggódnak azon, hogy megint nem tudnak aludni. Ilyenkor kell erőt venni magunkon és megpróbálni becsapni az elménket. Ahelyett, hogy azt mantrázod: már megint nem tudok aludni, mondd inkább ezt: már megint nem tudok ébren maradni. Próbálj meg megszállottan küzdeni az elalvással szemben.

4. Meditálás

A legtöbbet hallott tanács alvási rendellenesség kezelésére talán a meditáció lehet. Nem véletlen, hiszen ez egy remek módszer arra, hogy több pihenést tudjunk biztosítani szervezetünknek. A légzőgyakorlatokkal való ellazulás segíthet a testnek felkészülni a pihenésre. Az a mediációt, amely a légzésre összpontosít és az elmét a jelenbe helyezi, számos különféle egészségügyi javulást hozott.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Time