Anyuka a kislányával.

Több gyerek, több stressz? Egy kutatás alaposan rácáfolt az egyik legelterjedtebb közhelyre

Az emberek jelentős része valószínűleg azt gondolja, hogy minél több gyermeke van egy édesanyának, annál stresszesebb az élete. Egy kutatás azonban érdekes eredményre jutott.


„Több gyerek, több stressz” – gondolják a legtöbben, azonban a TODAY által végzett 2013-as 7000 ember körében elvégzett felmérés azt mutatta, hogy 3 gyermekes anyukák jóval többet stresszeltek, mint a 4 gyermekes szülők. Ezt a jelenséget Duggar-effektusnak hívják. De mégis hogy lehet ez?

Érdekes módon egy megkérdezett szakember, Dr. Janet Taylor pszichiáter (aki emellett négy gyermek édesanyja), egyáltalán nem volt meglepve a felmérés eredménye hallatán.

Egyszerűen nincs elég hely a fejünkben. Az agyunk túlélési üzemmódba kerül

– magyarázza Dr. Taylor.

Ez is érdekelhet: 5 dolog, amit eddig nem tudtál gyermeked fejlődéséről az első 1000 napjában

Dr. Taylor szerint azonban a Duggar-effektusnak köze van ahhoz is, hogy szimplán „a gyakorlat teszi a mestert".

Minél több gyermekünk van, annál magabiztosabbá válunk a szülői képességeinkben. El kell engedned magad... és akkor már azért is hálás vagy, amikor mindannyian időben beérnek az iskolába

– folytatja Dr. Taylor.

A vizsgálat egyébként súlyos problémákra is rávilágított, miszerint a felmérésben résztvevő anyukák arról számoltak be, hogy a rájuk nehezedő stresszt nagy részben az okozza, hogy minden áron tökéletesek akarnak lenni az élet összes területén.

Emellett a legtöbben kifejezetten szoronganak a munka/magánélet-egyensúly miatt, illetve sokak szerint a férjük nem veszi ki megfelelően a részét az otthoni teendőkből.

Forrás: Your Tango

Nyitókép: Shutterstock