Plasztikai sebészeti kezelést kapó nő, töltést az arcába injekciózó kéz

7 dolog, amit nem biztos, hogy tudsz az arcfeltöltésről

A töltőanyagok a bőr felszíne alá injektált anyagok, amelyekkel a bőr térfogatát és teltségét növelik. Megfelelő kezekben nem az arc megváltoztatásáról vagy az arcvonások természetellenes arányú eltúlzásáról van szó, de jó pár dologra érdemes odafigyelni, mielőtt belevágnánk.

A töltőanyagok még mindig orvosi beavatkozásnak számítanak, és mint ilyet, nem szabad félvállról venni. Ha azonban ki szeretnénk próbálni őket, megkönnyebbülhetünk, ha megtudjuk, hogy a kevesebb több: a töltőanyag-formulák fejlődésével kombinált megközelítés azt jelenti, hogy a természetesebb megjelenés mellett dönthetünk, mivel az esztétikai szakemberek ma már képesek finoman megemelni az arc mélyedéseit, vagy alig észrevehető térfogatot adni az ajkaknak.

Az első és legfontosabb dolog a megfelelő szakember kiválasztása, aki nemcsak orvosi képzettséggel rendelkezik, hanem az arc anatómiájával kapcsolatban is nagy tapasztalattal rendelkezik.

Az alábbiakban összeszedtük, mik a legfontosabb dolgok, amit nem feltétlenül tudunk meg, mielőtt töltőanyagot kapnánk.

1. A töltés nem „fagyasztja” le az arcot

A bőrfeltöltő anyagokat gyakran összekeverik a botoxszal. Mindkettő injektálható gyógyszer, de ennyi a hasonlóság.

„A botulinumtoxin egy idegméreg, és megakadályozza, hogy az izom annyira mozogjon – vagyis képes csillapítani a korral járó durva arckifejezéseket, például a ráncokat és a narancsbőrös állat. A töltőanyagok viszont vagy térfogatpótlásra szolgálnak, amikor a zsír vagy a csont eltűnik a korral, vagy bőrminőség-javítóként”

– mondja Dr. Sarah Tonks esztétikai orvos.

2. Nem minden töltőanyag egyforma 

„Sokféle márka és típusú, különböző minőségű töltőanyag létezik. Ezek a legjobb minőségűek és a legbiztonságosabbak, ha valaha is felmerülne velük probléma, mivel szükség esetén a hialuronidáz enzim segítségével könnyen feloldhatók”

– mondja Dr. Ashwin Soni, plasztikai és helyreállító sebész, aki a hialuronsav alapú töltőanyagokat ajánlja. Ezek általában 6-18 hónapig tartanak.

A töltőanyagok egyéb típusai, amelyek szintén az anyagukról kapták a nevüket, közé tartozik a kalcium-hidroxilapatit (CaHA), amely a csontjainkban természetesen megtalálható anyag. Ezek jellemzően merevebbek, mint a hialuronsavas gél töltőanyagok, ami azt jelenti, hogy alátámasztásra, például az állkapocsvonal mentén használhatók, és elméletileg tovább tarthatnak, mint a hialuronsavas töltőanyagok, magyarázza Soni.

A poli-L-tejsavas termékek egy másik típusú bőrfeltöltő anyag, amellyel találkozhatunk, ezeket a vonalak enyhítésére használják, és segítenek a természetes kollagéntermelés serkentésében is. A kezelés után gyorsan lebomlik, de mivel serkenti a kollagéntermelést, a hatás fokozatosan, néhány hónap alatt látható. A Sculptra a legismertebb márkája ennek a típusú töltőanyagnak.

3. Néha többféle töltőanyagot használnak ugyanazon a páciensen

Az arc minden egyes területe más-más sűrűséget igényel. Például az állkapocsvonal megformálásához sűrűbb töltőanyagra van szükség a tartás érdekében, míg a szem alatti részhez sokkal vékonyabb, vizesebb töltőanyagra.

4. Ne egyszerre csináltassunk meg mindent 

Dr. Wassim Taktouk bőrgyógyász és esztétikai orvos azt mondja, a teljes arcot inkább szakaszosan, felülről lefelé haladva közelíti meg, mert minden egyes kezelt területnek hatása lesz az alatta lévő arcrészekre is. Taktouk a két kezelés között négy-hat hét szünetet szeret hagyni.

„Amikor hialuronsavat fecskendeznek, az megköti a vizet a töltőanyaghoz, így az első és a következő injekció között a térfogat megváltozik.”

5. Nem fájdalmas és gyors a gyógyulás

„Általánosságban elmondható, hogy a töltőanyagok nem fájdalmasak, és szükség esetén használhatsz zsibbasztó krémet”

– mondja Tonks.

Ráadásul a használt kanülök tompa hegyűek, nem élesek, mint a tűk.

A gyógyulás általában néhány napra korlátozódik, amíg a duzzanat és a véraláfutás elmúlik.

6. Általában van némi nyoma

Tonks szerint normális, hogy a töltőanyagok után némi véraláfutás jelentkezik, de van, aki nem tapasztal semmit. Az arc egyes területein nagyobb valószínűséggel keletkezik véraláfutás, mint másokon, például a szem vagy a száj körül.

„Ha kanült használunk, kisebb az esélye a véraláfutásnak, de ez nem mindenre megfelelő”

– teszi hozzá.

A töltés utáni véraláfutások és duzzanatok enyhítése érdekében Soni azt tanácsolja, hogy az első néhány napban extra párnával aludjunk, így minimalizálva a duzzanat esélyét, és a kezelést követő első napon jégpakolást kell használniuk.

7. Ritkán előforduló mellékhatások

Mint minden injekciós eljárásnak, a töltésnek is vannak kockázatai. Ezek közé tartozik a késői gyulladás és a fertőzés kockázata.

Ritkán előfordulhat, hogy a töltőanyag véletlenül egy érbe kerül, és homályos látáshoz vagy végleges vaksághoz vezet. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a bőrünk elkékül, és erős fájdalmaink vannak, mivel ezek lehetséges figyelmeztető jelek arra, hogy a töltőanyag a véráramba került.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock