BAFTA-díjátadó

Minden, amit érdemes tudni a 2023-as BAFTA-díjátadóról!

A tavalyi BAFTA-díjátadó hatalmas változtatással rukkolt elő, ugyanis egy szabálymódosításnak hála sokkal szélesebb körből kerültek be filmek a jelöltek közé. 2023-ban ismét megrendezésre kerül a gála, ami az eddigi beszámolók szerint a legambiciózusabb alkalom lesz a rendezvény történetében.


Az elmúlt hat évben a londoni Royal Albert Hallban megrendezett BAFTA egy rendkívüli újításnak köszönhetően idén egy sokkal nagyobb intézménybe, a Centre Royal Festival Hallba költözik. Erre azért van szükség, mivel az utóbbi években az esemény sztárok tömegét fogadta, akiknek helyet kell biztosítani.

Az új helyszín nemcsak több sztárvendég megjelenését biztosítja, hanem új lehetőségeket is nyújt a szervezőknek. Többek között ezentúl két helyszínről jelentkezik a gála, mindkettőn egy-egy műsorvezetővel. A 2023-as rendezvényt a nézőtérről az Oscar- és BAFTA-jelölt Richard E. Grant, vezeti majd, míg

a másik helyszín a BAFTA Backstage Studio lesz, ahol Alison Hammond műsorvezető beszélget majd a jelöltekkel és a díjazottakkal. A vörös szőnyegen Ali Plumb filmkritikus és Vick Hope műsorvezető szólítják majd le a megérkező hírességeket.

Az eddigi években a gálát mindig nap közben, a televíziós közvetítés előtt pár órával rögzítették, majd összevágva sugározták. Ettől a rendszertől idén egy kicsit eltérnek majd, hiszen a ceremónia végén a négy legfontosabb kategória — legjobb színész, legjobb színésznő, legjobb rendező és legjobb film — győzteseit élőben hirdetik ki.

Tavaly Dame Shirley Bassey James Bond-tematikájú fellépése magasra tette a lécet az idei fellépőknek. A szervezet közleménye szerint idén feltörekvő tehetségek és nagy zenei legendák műsoraira lehet számítani. Arról, hogy Harry herceg és Meghan Markle tiszteletüket teszik-e majd a gálán, egyelőre nem lehet tudni.

A korábbi években mindig nagy támogatókként vettek részt az eseményen, ellenben tavaly nem tudtak megjelenni. Őket helyettesítve Vilmos herceg tűnt fel egy előre felvett szegmensben, melyben hálát mondott a BAFTA fiatal tehetségekért folytatott jótékony törekvéseiért.

Az idei díjátadót február 19-én rendezik meg, tehát lassan itt az idő belekezdeni a jelölt alkotások megtekintésébe.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Vogue