balzsamecet és friss szőlő

Házi kóla és a fagylaltöntet − a balzsamecet felhasználásának szokatlan, de zseniális módjai

A balzsamecet nem az első ételízesítő, amihez nyúlunk, pedig a fanyar összetevő „tökéletesen párosul" az édes és sós ételekkel is.


A sötét, tömény ecet eredetileg az olaszországi Modenából származik, és leginkább összetett, édes ízéről ismert. Részben vagy egészben szőlőmustból − frissen zúzott szőlőléből, a héjjal, magokkal és szárakkal együtt − készítik.

A főzés során a balzsamecetet főleg mártások és saláták ízesítésére használjuk, pedig sokoldalúbb, mint amilyennek látszik. Phil Bianchi ízszakértő szerint:

Az olívaolaj és balzsamecet ropogós kenyérrel klasszikus és kellemes étel. De a balzsamecetet nem használjuk ki eléggé a konyhában, pedig tökéletesen párosítható számos étellel.

Szerinte egy csepp a savas ízesítőből egy csomó alapanyagot képes átalakítani, beleértve a fagylaltot, a sajtot és a szódavizet is. Ez utóbbi az ecettel párosítva egy Coca-Cola-utánzatot hoz létre, hozzáadott cukor nélkül. „Szokatlan párosítás", de pont olyan szénsavas ital jön így létre, ami „olyan ízű, mint a kóla".

epres fagyi balzsamecettel

Fotó: Shutterstock

Az őrületet a TikTok felhasználói már kipróbálták, köztük Amanda Jones (@Mandyvjones) is, aki elkészítette a receptet. Ő egy doboz guava ízű szénsavas vizet, egy csöpp balzsamecetet és egy csepp folyékony édesítőszert, például vaníliakivonatot használt.

Ám a balzsamecet alternatív felhasználási lehetőségei nem állnak meg itt: tökéletes fagylaltöntetet is készíthetünk belőle.

Bár hamarabb jut eszünkbe az eperszósz, a pehely, a mályvacukor, a sörbet, de a balzsamecet is tökéletesen passzol egy finom fagylalthoz. A máz mérsékli a gazdagságot, és finom ízt ad a hideg finomságnak. Próbáld ki például cseresznye ízű fagyit ezzel az extra kiegészítővel!

De az epret is átitathatod a savas ízesítővel: mindössze egy órát kell pácolni benne szobahőmérsékleten, hogy a gyümölcsök minden ízt magukba szívjanak, és „még jobb ízűek legyenek”.

Forrás: Express

Nyitókép: Shutterstock