A berlini Potsdamer Platz

Berlinben lehet a világ legnagyobb autómentes területe

Petíció indult a járművek betiltására Berlin egész területén.

Drasztikus lépéseket tettek a német főváros lakói. Ötvenezer berlini írta alá azt a petíciót, amely betiltaná a személygépkocsik behajtását Berlin nagy részére – ezzel megnyitva az utat a zöldebb, egészségesebb, csendesebb és biztonságosabb jövő felé, írja a Time Out.

A berlini Autofrei kampány célja, hogy az S-Bahn vasúthálózat által körülvett, 88 négyzetkilométeres terület nagyrészt mentes legyen az autóktól. Ha ez megtörténik, a világ legnagyobb autómentes városi területét hozhatják létre itt.

A tilalom alól természetesen rengeteg minden kivételt képezne, például a a sürgősségi ellátást nyújtó járművek (mentő, rendőrség, tűzoltó), a mozgáskorlátozottak vagy azok, akiknek az autó a munkaeszközük, írja a lap. A petícióban hozzáteszik, minden állampolgárnak évente legfeljebb 12 behajtást engedélyeznének autóval.

Felmerül a kérdés, hogy miért ne maradhatnának elektromos autók a város területén. Nik Kaestner, a kampány egyik helybéli lakosa a Guardiannek elmondta, hogy Németországban jelenleg a járművek mindössze 1,3 százaléka elektromos, így az egyetlen megoldás az, ha csökkentik a vezetés mennyiségét.

Azt azért még korai lenne kijelenteni, hogy Berlin Európa első autómentes fővárosa. Az 50 000 aláírással ellátott petíció a folyamat első szakaszában tart egyelőre, a második forduló 170 000 aláírást igényel, ha pedig a városvezetés nem hajlandó végrehajtani a törvényt, a kérdés nyilvános szavazásra kerül.