Szérumot az arcára csepegtető nő

Biztos, hogy a szilikon a legnagyobb ellenség a bőrápolásban?

A szakértők szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni az előnyöket.

Ha rákeresünk a Google-ben a bőrápolásban használt szilikonokra, cikkek sora jelenik meg arról, milyen káros hatásaik vannak, például hogy csapdába ejtik az olajat és a baktériumokat a bőrön (ami kiütéseket okoz), nem túl előnyösek a környezetre nézve, és általában a legtöbb embernek nagyjából kerülnie kellene őket.

A szakértők azonban nem ennyire egyértelműen káros hatásról számolna be a bőrápolásban használt szilikonokkal kapcsolatban. Sőt, sok szakértő szerint bizonyos esetekben valóban segíthetnek a bőr megjelenésén, különösen, ha a sminkelés előkészítéséről van szó.

A szilikonok lényegében a kozmetikai termékeinkben rendszeresen használt szintetikus összetevők egy csoportja.

„A szilikonok számos különböző szépségápolási termékben megtalálhatóak, beleértve a hidratáló krémeket, alapozókat, alapozókat és hajápoló termékeket”

– mondja Dr. Thivi Maruthappu, a Cadogan Clinic bőrgyógyász tanácsadója.

A szilikonokat egy csomó okból adják a bőrápolási termékekhez, de javarészt selymes, fényes felületet biztosítanak a formulának.

Előnyök

Annak ellenére, hogy sok rossz visszhangot kapnak, a szilikonok nem csak töltőanyagok, amelyeket ok nélkül dobnak a bőrápoló termékekbe.

„A szilikonoknak különböző formái vannak, amelyek különböző szerepeket töltenek be a bőrápolási termékekben, többek között nyugtatják és puhítják a bőrt (selymes érzetet adnak neki), javítják a textúrát, növelik a nedvességtartalmat és segítenek a bőrnek megtartani a nedvességet. A szilikonok a hidratáltság növelésével, a növekedési faktorok szabályozásával segíthetik a sebek gyógyulását és csökkenthetik a hegesedést, hogy szabályozzák a kollagénszintézist, és védelmet nyújtanak a bakteriális fertőzésekkel szemben”

– magyarázza Maruthappu.

A szilikonok egyik fő vonzereje a bőrgátra gyakorolt jótékony hatásuk.

A szilikonok emolliensek, tehát a bőr tetején ülnek, és megakadályozzák, hogy a nedvesség elpárologjon a bőrből, segítve ezzel a bőrbarrier egészségének megőrzését, magyarázza Ridah Syed, a Skinfluencer vezető orvos-esztétikusa.

Miért jó sminkalapnak a szilikontartalmú bőrápolás?

A szilikonok a sminkelőkészítésre szánt bőrápoló termékekben találhatók meg leginkább, mivel előnyei azok az anyagok, amelyek remek sminkalapot képeznek.

„A szilikonok selymes textúrájúak, így képesek kisimítani a bőr felszíni textúráját és enyhíteni a finom vonalak megjelenését”

– mondja Ridah.

A szilikonokat gyakran megtaláljuk a nappali hidratáló krémekben, naptejekben és sminkalapokban (olyan termékekben, amelyeket jellemzően a sminkelés előtt alkalmazunk), mivel sima, hidratált alapot teremtenek az alapozó és más sminkek számára.

Hátrányok

A szilikon hidrofób, tehát megnehezítheti a smink eltávolítását, mivel taszítja a vizet. Emiatt fontos, hogy kétszeresen tisztítsuk meg az arcot, hogy minden nyomot eltávolítsunk, hogy elkerüljük a pórusok eltömődését.

Bár a szilikonok önmagukban nem komedogének, olyan gátat képezhetnek, amely megakadályozza, hogy a smink és a szennyeződések alaposan eltávolodjanak a bőrről. Ha tartósan fennálló pattanásokkal küzdünk, érdemes kihagyni a szilikonokat a rutinunkból.

A szilikonok a bőrápolásban károsak a környezetre?

A szilikonokat széles körben különösen környezetkárosító bőrápoló összetevőként tartják számon.

A szilikonok bioakkumulatívak, vagyis hozzájárulhatnak a környezet felhalmozódásához. Annak ellenére, hogy a szilikonokat bőséges természeti erőforrásokból (elsősorban homokból) állítják elő, nem biológiailag lebomlóak – vagyis amikor leöblítjük őket a lefolyón, hosszú ideig a vízhulladékban maradnak.

Általánosságban azonban nem áll rendelkezésre meggyőző kutatás arra vonatkozóan, hogy a vízben felhalmozódó szilikonok hatása valójában mit is jelent. Az évek során számos tanulmány készült arról, hogy mit jelent a szilikonok leöblítése a lefolyón a vízi élővilágra nézve. Bár egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az óceánba kerülő szilikonok mennyisége túlságosan elhanyagolható ahhoz, hogy valaha is mérgezőnek lehessen tekinteni az élővilágra, az EU-ban korlátozzák a lemosható bőrápolási termékek szilikonkoncentrációját.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock