citromok

Ez a profi trükk örökre megváltoztatja a citromfacsarási szokásaidat

Épp főzés közben vagy, és citromlevet facsarnál a tésztádba, vagy esetleg a túróba, amikor rájössz, hogy a gyümölcscentrifuga a mosogatóban van (vagy ami még rosszabb, a mosogatógépbe zárva.) Még egy botmixer sincs kéznél. Ismerős? Nyugi, semmi sincs veszve.


Régebben talán azt javasoltuk volna, hogy ilyen vészhelyzet esetén kézzel préseljük ki, vagy legyen otthon két gyümölcscentrifugánk. Azóta azonban az Instagramon rábukkantunk egy jó kis trükkre: az ételfogóval való facsarásra. Na de hogy is működik ez a valóságban?

​Hogyan facsard a citromot ételfogó csipesszel?

Helyezd egy citrom felét a csipesz karjai közé. A legjobb facsarás érdekében nagyjából a csukló és a vég között félúton helyezd el, ott, amelyik részt az étel megfogására használsz.

​Nyomd ki!

Tartsd a fogót két kézben, az egyiket a csipesz vége felé, a másikat pedig a „markoló” végéhez közel (vagy közvetlenül rajta, a csipesz hosszától függően)! Fordítsd a citrom vágott oldalát egy kis tál felé, és nyomd ki. Lehet, hogy néhányszor meg kell fordítanod a citromot, és újra meg kell nyomnod, hogy a lehető legtöbb levet kipaszírozd belőle. Voilà! Íme egy jól kifacsart citrom.

​Éljenek a nagymamák!

Imádjuk a jó nagymamás trükköket, amilyen ez is. Annyira egyszerű, hogy nem is értjük, hogy nem jutott korábban eszünkbe. A citrusfélék gyümölcscentrifuga nélküli kinyomása valójában csak arról szól, hogy nagyon erősen összenyomjuk őket − ezért a kezünk nem a legideálisabb eszköz erre a feladatra. A csipesz előnye, hogy a fogantyúnak köszönhetően a citromból tényleg ki lehet nyomni a levet. Ráadásul ha a csipesz fémből készült, mindkét karom belső oldalán van egy kis gerinc. Ezek a bordák a citrom két oldalára nyomódnak, így segítik a helyén tartani facsarás közben (ez még egy előny a kezünkkel szemben.)

​Tippek a citrom levének csipesszel történő kifacsarásához

Szűrd le a magokat: ennek a módszernek egy apró hátránya, hogy a citromlében magok maradnak, mivel nincs mód arra, hogy felfogjuk őket. Ha nem szeretnéd, hogy a levét le kelljen szűrnöd, vagy magokat kelljen kiszedned belőle, akkor a gyümölcslé kifacsarása előtt állíts egy finom szemű szűrőt a tál fölé.

A citromot tartsd a tál közelében: ha nem vigyázol, ezzel a módszerrel a citromlevet könnyen szétlövöd a pulton. Ezért tartsd a citromot közel a tálhoz, hogy elkerüld a fröcskölést.

Hagyd ki a narancsot: ez a módszer nagyszerűen működik citrom és lime esetében, de a narancsok túl nagyok ahhoz, hogy a legtöbb csipesz karjai közé beférjenek.

Forrás: Kitchn

Nyitókép: Unsplash