Ennél a citromos-áfonyás sütinél könnyebbet nem sütsz hétvégén!
Hozzávalók
- 94 g általános liszt
- 90 g teljes kiőrlésű tésztaliszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál tisztított borkő
- ¼ teáskanál só
- 200 g kristálycukor
- 5 evőkanál sótlan vaj, lágyítva
- 1 nagy tojás
- 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál citromkivonat
- 190 g friss áfonya
Elkészítés
1. Keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a tésztalisztet, a szódabikarbónát, a borköményt és a sót egy közepes tálban.
2. Verjük a cukrot és a vajat egy keverőtálban elektromos keverőgéppel, közepes-magas fokozaton világosra és habosra, majd adjuk hozzá a tojást, a citromhéjat, a citromlevet és a citromkivonatot. Addig verjük, amíg össze nem keveredik. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket, alacsony sebességen verjük, amíg össze nem keveredik. Ha kész, lefedve tegyük a hűtőbe 30 percre.
3. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral vagy tapadásmentes sütőpapírral.
4. Sodorjunk a tésztából nedves kézzel 36 golyót (kb. 2 teáskanálnyit). Óvatosan nyomkodjuk meg, hogy kissé ellapuljon, majd helyezzük egymástól 5 cm távolságra az előkészített sütőlapokra. Minden süti tetejére helyezzünk három szem áfonyát.
5. Süssünk 8-10 percig egyszerre egy adagot, amíg megpuffadnak és enyhén megbarnulnak a szélei. Hagyjuk hűlni a sütőlapon 2 percig, mielőtt átrakjuk egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Tároljuk légmentesen záródó edényben legfeljebb 3 napig, vagy fagyasszuk le 3 hónapig.
Nyitókép: Shutterstock