Egy lány arcát süti a Nap

Ez a gyakori betegség is a D-vitamin-hiány jele lehet

A téli időszámítás kezdetével és a sötétebb, borúsabb idő beköszöntével egyre többen szednek D-vitamin-kiegészítőket, hogy szinten tartsák szervezetük állapotát. Ennek az anyagnak a hiányának számos jele lehet, többek között egy olyan fájdalmakkal járó betegség is, melyben rengetegen szenvednek.


A migrén egy olyan fejfájással együtt járó rendellenesség, melytől az adott beteg azt érezheti, hogy a fejének egyik fele lüktet. Emellett a migrénes személyek gyakran panaszkodnak látásproblémákra és fényérzékenységre is a rosszabb napokon, melyek akár heti többször is előfordulhatnak. Arról nem is beszélve, hogy akár hányinger is társulthat a felsorolt tünetek mellé.

A gyógymódról és a megelőzésről számos kutatás készült már. Egy kutatócsoport tanulmánya most például arra az eredményre jutott, hogy a napfényből származó vitaminnak — vagyis inkább annak a hiányának — komoly szerepe van a migrénes fejfájás kialakulásában.

A végeredmény megállapításához szükséges adatgyűjtési szakaszban a szerzők több ezer migrénes jelentkező vitaminszintjét mérték fel. Ezeknek köszönhetően megállapították, hogy nem csak a D-vitaminnak van köze ehhez a betegséghez, hanem a Q10 koenzimnek is.

Az adatokat figyelve a szakértők nemek közötti eltérésre bukkantak. Míg a férfi alanyok esetében a D-vitamin hiánya volt jellemző, addig a nőknél inkább a Q10 koenzim mennyisége volt látványosan alacsony. A PsyBlog cikkében így idézték tanulmány szerzőinek szavait:

„A vitaminok hiánya összefügghet a mögöttes patofiziológiával, és a pótlás segíthet a kezelésre adott válaszban. Ez arra utal, hogy a gyermekkori migrénes betegek nagy százalékának hiánya lehet riboflavinban, Q10 koenzimben, D-vitaminban és folsavban. Ha ez igaznak bizonyul, akkor előnyös lehet ezeknek a pótlása."

Néhány érdekesség a D-vitaminról:

Az továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy valóban segíthetnek-e a kiegészítők a betegség leküzdésében vagy a megelőzésben, így további kutatások szükségesek a témakörön belül.