egy nő papírgalacsinokat gyűr haragosan

Ez az „aprítós" módszer minden másnál hatásosabb a düh levezetésére

A kisgyerekek valamit nagyon jól csinálnak: a pusztítás valóban segít értelmesen levezetni a dühöt – és ezt a Scientific Reports című szaklapban megjelent új tanulmány is alátámasztja. Mielőtt azonban időpontot foglalnál a legközelebbi dühöngőszobába, egy kicsit gondold végig a dolgokat.


Évezredek óta keressük, hogy hogyan lehetne egészséges módon levezetni a düh érzését. Hogy teszteljék, milyen dühcsökkentő hatása van annak, ha valaki leírja a gondolatait, majd eldobja őket, japán kutatók két különböző gyakorlattal kísérleteztek. Először főiskolai hallgatókkal írtattak egy rövid esszét arról, hogyan lehetne megoldani egy gyakori társadalmi problémát, például a nyilvános dohányzást. Ezután közölték a résztvevőkkel, hogy esszéjüket osztályozva kapják vissza. De ahelyett, hogy személyre szabták volna az esszére adott visszajelzést, a kutatók automatikusan alacsony értékelést adtak minden résztvevőnek az alábbi kategóriák mindegyikében: intelligencia, érdeklődés, barátságosság, logika, tiszteletreméltóság és racionalitás.

Sőt, még a következőket is ráírták minden egyes dolgozatra:

Nem tudom elhinni, hogy egy művelt ember így gondolkodik. Remélem, magára szed valamit, amíg az egyetemen van.

Minden résztvevőnek azt mondták, hogy üljön le, és két percig csendben olvassa el az osztályzatát. A kutatók ezután arra utasították őket, hogy írjanak le minden gondolatot, amit a visszajelzéssel kapcsolatban gondoltak.

Most jön az érdekes rész: néhány résztvevőnek azt mondták, hogy a gondolataikat tegyék be egy aprítógépbe, néhánynak azt, hogy dobják a szemetesbe, néhánynak pedig azt, hogy tartsák meg őket.

A kutatók megfigyelték, hogy azok, akik aprították vagy kidobták a papírt, sokkal könnyebben elengedték a dühös érzéseiket.

Azok, akiknek azt mondták, hogy tartsák meg a jegyzeteiket, a haragjukat is megtartották; a naplózási gyakorlat segített ennek a csoportnak, de közel sem annyira. A papír eldobása és az aprítás között nem volt érdemi különbség. Úgy tűnik, a mentális előny abból származott, hogy az illető megszabadult az érzéseit megtestesítő fizikai tárgytól.

egy d\u00fch\u00f6s n\u0151

Fotó: Unsplash

Úgy tűnik, miután a személy átitatja a papírt az érzelmeivel, a papír megsemmisítése megszabadítja őt az érzelmektől is.

Az emberek régóta alkalmazzák ezt a módszert. A tanulmány kutatói a Kiyosu városában található Hiyoshi szentélyben tartott japán hakidashisara fesztiválra hivatkoznak, ahol a látogatók összetörik az őket dühítő dolgokat ábrázoló kis tányérokat.

Végül is ez egy olyan trükk, amit bárki bármikor kipróbálhat, és hatása túlmutat az egyénen. Ha a dühünket produktív módon dolgozzuk fel, csökkenthetjük az erőszakos eseteket, és javíthatjuk a dühkezelési problémáktól szenvedők mentális és fizikai egészségét – nem is beszélve az emberi kapcsolataikról.

A tanulmány eredményei szerint más nehéz érzések, például a szomorúság, az irigység, a magány vagy a szorongás is enyhülhetnek egy hasonló gyakorlat segítségével.

Forrás: Mentalfloss

Nyitókép: Shutterstock