Egyszerű vegetáriánus receptek az ünnepekre
Manapság már nehéz elképzelni, hogy egy nagy családban legalább egy vegetáriánus ne forduljon elő. Ha idén az ünnepek között, vagy akár az ünnep valamely napján te vársz vendégeket, akkor érdemes a vegetáriánusokra is gondolnod a menü összeállítása során. Ehhez nyújtunk mi némi segítséget egyszerű vegetáriánus receptekkel.
Egy komplett menü összeállításához mi három vegetáriánus receptet gyűjtöttünk ki, mely egy előételből egy főételből és egy isteni finom desszertből áll. Így a nemvegetáriánusok is élvezhetik az ételeket. A receptek elkészítése előtt érdemes tisztáznunk vegetáriánus rokonunkkal, barátunkkal, hogy fogyaszt-e halat, ugyanis vannak, akiknek a tengeri állatok sem férnek bele az étrendjükbe.
Lacaz
Az első recept egy roppant egyszerűen elkészíthető előétel: lazacos pirítós. Isteni finom, roppant egyszerű az elkészítése és irtó egészséges. Úgyhogy ha vegetáriánus barátunk megbékél a halakkal, akkor bátran ajánljuk. Ezenkívül persze számtalan zöldségkrém jöhet szóba előételnek, mint például az avokádókrém, padlizsánkrém, paprikakrém, vagy a tonhalkrém.
Az elkészítése azonban a lazacos pirítósnak a legegyszerűbb, ehhez ugyanis nincs másra szükségünk, mint pár szelet kenyérre, lazacra és némi salátára. A kenyereket pirítsuk meg, majd helyezzük rá a halat és a salátát.
Zöldségpogácsa
A következő recept már nem csak a vegetáriánusoknak, hanem a vegánoknak is kedvez és abszolút helyettesíti a húsos fasírtot, amit készíthetünk a nemvegán családtagoknak.
A recept elkészítéséhez ezekre a hozzávalókra lesz szükséged:
- 1/2 fej brokkoli
- 150 gr sütőtök
- 1 marinált/füstölt tofu
- póréhagyma
- szójaszósz
- só, bors, kömény, fasírt fűszerkeverék ízlés szerint
- liszt, vagy csicseriborsóliszt
- zsemlemorzsa
Narancsos csokoládétorta
A teljes menü elmaradhatatlan kelléke a desszert és a karácsony egyik meghatározó íze a narancs és a csokoládé. Így ezt ötvözve elképzelni sem tudunk a narancsos csokoládétortánál jobb ünnepi desszertet. Az elkészítése egyszerű, isteni finom az íze és a vegán és a nemvegán rokonok is garantáltan imádni fogják.
Az elkészítéséhez ezekre lesz szükséged:
- 1 bögre csicseriborsóliszt
- 1 bögre gluténmentes zabliszt
- 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 3/4 bögre @biopontkft datolyaszirup
- 2 ek chiamag
- 5 ek víz
- 1 db bio narancs, reszelt héja
- 1 bögre frissen facsart narancslé
- 1/4 bögre kókuszolaj
- 1 kis darab tonkabab, lereszelve
- 3/4 bögre kókusztejszín
- 1 bögre 70-80%-os csokoládé
- 1 ek kókuszolaj
- 1 ek datolyaszirup
Elkészítési javaslat: Egy kis tálban keverjük össze a chiamagot a vízzel, majd tegyük félre. Száraz teflonserpenyőben pirítsuk meg a csicseriborsó lisztet (4-5 perc). Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: pirított csicseriborsó liszt, zabliszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna és só. Egy másik tálban keverjük össze a datolyaszirupot a vizes chiamag keveréket, a narancslevet, a narancshéját, a kókuszolajat és a tonkababot. Öntsük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, majd keverjük simára a tésztát. Ha túl száraz a tészta, adjunk még hozzá néhány evőkanál narancslevet vagy növényi tejet. Öntsük az egészet egy kerek sütőpapírral kibélelt formába. Süssük a tortát 180 fokon körülbelül 10 percig, majd 170 fokon körülbelül 20 percig. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük. Hagyjuk a formában kihűlni. Egy kis lábasban alacsony lángon melegítsük és olvasszuk össze a kókusztejszínt a kókuszolajjal, és a datolyasziruppal. Vegyük le a tűzhelyről, tegyük bele a csokoládét és folyamatosan kevergessük, amíg a csoki felolvad és sima nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd csurgassuk rá a torta tetejére. Díszíthetjük narancs szeletekkel a tetejét.
Nyitókép: Unsplash