Kisbabája ekcémás lábát kenő női kéz

Az ekcéma típusai és kezelési módjuk

Annak ellenére, hogy általában egyszerűen csak ekcémaként emlegetik, meglehetősen sokféle típusa létezik, mindegyiknek sajátos okai és kezelési lehetőségei vannak. A legjobb krémek mellett tehát az ekcéma különböző típusainak ismerete megkönnyítheti a karbantartást.


1. Diszhidrotikus ekcéma

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, amely a bőr barrier-működésének zavarával összefüggő bőrgyulladásra utal – magyarázza Dr. Beibei Du-Harpur bőrgyógyász. Mi azonban egy kicsit mélyebbre ástuk magunkat az ekcéma különböző típusaiba.

Az első típus a A pompholyx néven is ismert diszhidrotikus ekcéma, mely apró, folyadékkal teli hólyagok formájában jelenik meg, általában a kezeken és a lábakon. Úgy néznek ki, mint a kéz- vagy lábfejet borító, felemelkedett tűszúrások, vagy az ujjak és lábujjak közötti foltokban, és hihetetlenül viszketnek, és még fájdalmasabbá válnak, ha felszakadnak, miközben a bőröd gyógyulni próbál.

Bár a pontos okok ismeretlenek, úgy gondolják, hogy a diszhidrotikus ekcémát stressz vagy allergénekkel való érintkezés váltja ki.

2. Atópiás ekcéma

Más néven atópiás dermatitisz, ez az ekcéma leggyakoribb típusa, gyakran fordul elő olyan embereknél, akik asztmában, szénanáthában és allergiában is szenvednek. Ez lehet genetikai eredetű, és észrevehető, hogy a bőrünk irritált lesz az arcon, a könyök előtt és a térd mögött. Általában akkor lángol fel, ha allergiásak vagy,unk és szappanokkal, mosószerekkel vagy más típusú vegyi anyagokkal érintkezünk.

Bár az atópiás ekcéma nem gyógyítható, a háziorvos vagy a bőrgyógyász speciális típusú, úgynevezett emollient hidratáló krémet írhat fel. Ez úgy működik, hogy vizet és olajokat juttat vissza a bőrbe, hogy megnyugtassa és hidratálja azt, valamint segít helyreállítani a sérült bőrt.

Az atópiás ekcémában szenvedő emberek lipid mátrixa egyszerűen nem arra van programozva, hogy optimálisan érjen és fejlődjön, ezért a bőr vízmegtartó képessége csökken, így a gazdag, tápláló krémek használata nagyon fontos.

3. Kontakt ekcéma

Ez a típus akkor jelenik meg, amikor a bőr érzékennyé válik valamire a környezetben. A mogyoróallergiával ellentétben, amely azonnal jelentkezik, amikor a szervezetünk a bőrrel kapcsolatba kerül, a kontakt dermatitisz egy bizonyos idő alatt alakul ki, amikor a szervezetünk érzékennyé válik valamire, amit esetleg évek óta használunk vagy viselünk, például az ékszerekben lévő nikkelre.

Az ilyen típusú ekcéma gyakran a kezünket érinti, ezért gondoljuk át, hogy milyen termékeket használunk, amelyek irritálhatják a bőrünket, és próbáljuk meg védeni a kezünket tőlük. Egy bőrgyógyász allergiateszt segítségével könnyen segíthet azonosítani, hogy mire vagyunk allergiásak.

4. Diszkoid ekcéma

Ez a típus nagyon viszkető, lapos, vörös, gyulladt bőrfoltok formájában jelentkezik, általában a karokon és/vagy a lábakon, és leggyakrabban középkorú vagy idős embereknél fordul elő. A bőrgyógyászok nem tudjuk, hogy pontosan mi okozza a diszkoid ekcémát, de ami biztos, hogy a többi típushoz hasonlóan a bőr veszít nedvességtartalmából, és ezért nehezen tud hatékony védelmet biztosítani az anyagokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy az általában ártalmatlan anyagok, például a szappan, irritálhatják a bőrt.

Bár az ekcéma ezen típusára nincs egyszerű gyógymód, a bőrgyógyász vagy a gyógyszerész ajánlhat néhány gyógyszert, amely segíthet enyhíteni a tüneteket, a napi hidratálás mellett.

5. Szeborreás ekcéma

Szeborreás ekcéma esetén a gyulladás általában a szőrösebb vagy zsírosabb bőrfelületeken jelentkezik, azaz ahol több faggyúmirigy található, például a szemöldökön, a mellkason vagy a fejbőrön.

Az orvosok úgy gondolják, hogy ezt a típust az okozza, hogy túl sok élesztő van a szervezetben, vagy az immunrendszer túlzottan reagál az élesztőre. A bőrgyógyász ajánlhat néhány krémet és sampont, amelyek segítenek csökkenteni az élesztőgombák szintjét, és így a tüneteket is enyhíteni tudja.

6. Varikózus ekcéma

Főként azokat érinti, akiknek visszérbetegségük van, és viszketést és gyulladást okoz a bőr körülöttük.

Ez a típus a keringés javításával kezelhető. Ezt úgy lehet elérni, ha aktívan mozgunk, és minden nap kompressziós zoknit viselünk, hidratáló krémet használunk a szárazság ellen, és megbeszéljük a gyógyszerészünkkel, hogy milyen kenőcsök lennének a legjobbak a számunkra. Ha ez nem segít, háziorvosunk bőrgyógyászhoz vagy érsebészhez utalhat be minket, hogy más kezelési lehetőségeket vizsgáljanak meg.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock