Mosolygó nő a tengerparton

5 mód, hogy elégedett legyél azzal, amid van

Amikor a múltba kapaszkodunk, megakadályozzuk magunkat abban, hogy a jelen pillanatot élvezzük. Amikor a bizonytalan jövő miatt aggódunk, az elvonja a figyelmünket attól, hogy a mostra koncentráljunk, és a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.

A félig üres pohárral való életszemlélet az elégedetlenség folyamatos érzését kelti, ami stresszes, lehangoló és egészségtelen.

Miért aggódunk olyan dolgok miatt, amelyek nem történtek meg, és talán soha nem is fognak megtörténni? Miért ragaszkodunk a múlthoz, és miért hagyjuk, hogy az alakítsa a mai tapasztalatainkat? És mit tehetünk azért, hogy most boldogabbak legyünk, függetlenül attól, hogy jól vagy kevésbé jól alakulnak-e a dolgok az életben?

Íme öt módszer, amely segíthet abban, hogy elégedettek maradjunk ahelyett, hogy állandóan aggódnánk, múltbéli eseményeken rágódnánk vagy a jövő megváltoztatásáért küzdenénk.

1. Fókuszáljunk kevesebbet a múltra és többet a jelenre


Ha valami negatív dolog történt a múltban, próbáljuk meg nem a fejünkben tartani, vagy nem rágódni rajta. Mindannyian követünk el hibákat, de a lényeg, hogy tanuljunk belőlük, és ne hagyjuk, hogy lehangoljanak.

A múlton már túl vagyunk, így most már semmit sem tehetünk ellene. Ha ma történt valami, ami nem volt túl jó, próbáljuk meg elfogadni, hogy ez az egy pillanat nem fogja befolyásolni az életünk hátralévő részét.

2. Használjuk a képzeletünket, hogy azt képzeljük el, amit szeretnénk, ne azt, amink van

A boldogabb élet kulcsa, hogy vizualizáljuk azokat a dolgokat, amikre vágyunk, például egy csodálatos kapcsolatot vagy egy szuper munkát. Más szóval, koncentráljunk a pozitívumokra, és ne terheljük magunkat azzal, hogy az összes problémánkra gondolunk.

Amikor pedig a jövőbe tekintünk, képzeljük el, mit szeretnénk elérni, vagy milyen legyen az életünk, ahelyett, hogy azt vizualizálnánk, hogyan nem sikerülhet.

3. Töltsünk időt olyan dolgokkal, amelyeket élvezünk, ahelyett, hogy mások rólunk alkotott véleménye miatt aggódnánk

Sétáljunk a szabadban, és figyeljünk oda a körülöttünk lévő dolgokra. Vegyünk egy pihentető habfürdőt, vagy menjünk el egy hosszú futásra. Hallgassuk a kedvenc zenénket, vagy olvassunk egy jó könyvet.

A lényeg, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, a környezetünkkel és az érzéseinkkel. Ha valami élvezetes dolgot csinálunk, az csökkenti a stresszt, amit érzünk, és segít elmerülni a pillanatban.

4. Osszuk meg érzéseinket másokkal, és keressük az ő nézőpontjukat

Beszéljünk egy barátunkkal vagy szerettünkkel arról, hogy mit érzünk az elménkben, a testünkben és a lelkünkben anélkül, hogy ostoroznánk magunkat, amiért rosszul gondolkodunk. Jobban ismerjük magunkat, mint bárki más - meg fogunk lepődni, hogy mit fog mondani, ami segít abban, hogy jobban érezzük magunkat.

Osszuk meg gondolatainkat és érzéseinket egy másik emberrel is, hogy ő viszont megoszthassa velünk, hogy szerinte mi az, ami segítene.

5. Fogadjuk el azt, amin nem tudunk változtatni


Ne hagyjuk, hogy frusztráljon az, hogy nem tudunk megváltoztatni valamit az életünkben, vagy bármi, ami a múltban történt velünk. Ugyanakkor fogadjuk el, hogy a változtatáshoz többre lenne szükségünk, mint amennyink most van, ha valami mégis megtörténne velünk.

Good Men Project

Nyitókép: Shutterstock