Gördeszka kék háttér előtt

A gördeszkázás segíthet az életközepi válságon

Egy új tanulmány szerint a gördeszkázás javít a középkorúak hangulatingadozásán, valamint azoknak is segítségt nyújthat, akik drogproblémákkal küzdenek.

Kutatások kimutatták, hogy a szabadidő teret enged a depresszióra és a növekvő stresszre a középkorúaknál, ugyanakkor közös alapot kínálnak a szülők számára, hogy kötődjenek gyermekeikhez.

Dr. Paul O'Connor, az Exeteri Egyetem szociológiai kutatója szerint bármilyen sporttevékenység „lelki értelmet” ad és új utat kínál az önkifejezéshez, amely felnőttként és szülőként gyakran a háttérbe szorul. O'Connor középkorú gördeszkázókat tanulmányozott Hongkongban és az Egyesült Királyságban, akik közül harminccal interjút készített élményeikről.

Eredményeit Identity and Wellbeing in Older Skateboarders (Identitás és jólét az idősebb gördeszkásoknál) címen a Lifestyle Sports and Identities című kutatási szövegben tették közzé.

„Az emberek gyakran mondják, hogy a gördeszkázás mentőövet és józanságot jelent számukra. Kreatív kiutat ad nekik, és lehetőséget arra, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a „fiatalság szabadságával”

– mondta O'Connor a New York Postnakt.

Hozzátette, azt gondolja, hogy a gördeszkázás természete, amely a kudarcot (az eséseket) a növekedés részeként ünnepli, segíthet a felnőtteknek ellazulni és élvezni az utazást.

„A gördeszkázás komoly érzelmi kiutat kínál azoknak, akik személyes próbatételeket éltek át hosszú távú kapcsolatok összeomlása, karrierbeli kihívások, szülői szerep és kábítószer-használat során”

– tette hozzá O'Connor, maga is régóta gördeszkázik.

Nyitókép: Unsplash / Mike Meyers