Egy cápa a vízben úszik

Horrorisztikus felvételeket rögzítettek egy elhagyatott akváriumban​

Mumifikálódott cápa és zombiszerűen oszladozó vízi élőlények. Ez csupán néhány felfedezés azok közül, melyeket két lelkes túrázó egy elhagyatott akvárium épületében talált. Amiket ezek után megpillantottak, azok leginkább egy horrorfilm díszleteként írhatóak le.


Az urbex a városfelfedezésnek és a túrázásnak egy olyan extrém formája, melyben az emberek elhagyatott és romos épületeket járnak körbe, majd felfedezik a belső tereiket. A napokban egy francia nő osztott meg egy videót YouTube-oldalán, melyben egy spanyolországi, elhanyagolt akvárium épületébe merészkedett be társával.

A felvételen először egy kis szirticápa rothadó maradványai pillanthatóak meg egy kitört üvegtartályban. A videósok elképzelései szerint ez az állat már jóval azelőtt halott volt, mielőtt ottfelejtették volna, és csupán kiállítási darabként tartósították az akvárium részeként.

A testet tehát valószínűleg vegyi anyagokkal mumifikálták, majd — annak érdekében, hogy megőrizzék eredeti állapotában — egy légmentesen zárt vitrinbe helyezték. A bezárást követően kitörhették az üvegét, majd a friss levegőn oszlásnak indult.

A helyszínt nem jelölték meg pontosan a videóban, hiszen az urbex a birtokháborításnak egy bizonyos fajtája, így nem akarták megkockáztatni a lebukásukat, valamint nem szerették volna azt sem, ha a turisták utánozni kezdik őket. Annyi részletet árultak el az épületről, hogy Spanyolországban található, valamint hogy 2014-ben zárták be egy 13 méteres hullám rongálásai miatt.

A katasztrófát követően az élő állatokat elszállították, viszont a kiállítás kitömött vagy tartósított darabjai nem élveztek prioritást a mentésben — írja a ScienceAlert. Így maradt meg a cápa azóta is az eredeti pozíciójában, mellette pedig egy tintahal és egy polip oszladozó maradványaira is rábukkantak, melyeket feltehetőleg szintén formaldehidben őriztek meg, a pusztítást követően pedig kitört az üvegük.

Két kiszáradt tengericsillag mellett azonban egy olyan dologra is rábukkantak, amire nem számítottak. Az intézmény egykoron óriáskalmárokat állított ki, ezeket viszont eltávolították még a — hely szempontjából — végzetes esemény előtt. Egy hatalmas, habból készült tintahal élethű mása azonban ottmaradt, amely évekkel korábban még a mennyezetről lógott, azóta viszont a padlóra került.


Nyitókép: Unsplash/Wai Siew