Kisfiú ül egy plüss mellett

5 jel, ami arra utal, hogy érzelmileg elhanyagoltak gyerekként

Felnőttkorunkra elképesztő és szinte felfoghatatlan hatással van a gyermekkorunk. Számos dolgot nem értünk felnőttként, majd mikor kicsit többet mesélnek nekünk gyermekkorunkról, összeállhat a kép. Egy biztos: ha nem kapunk elég érzelmi támogatást szüleinktől, az évtizedekre hatással lehet ránk.


Íme öt jel, ami arra utalhat, hogy gyermekkorodban elhanyagoltak érzelmileg és ez a mai napig hatással van rád.

Félsz az elutasítástól

Mivel nem tanultad meg, hogyan érezd jól és komfortosan magad közösségben, így sokkal nagyobb biztonságban érzed magad egyedül. Vannak, akik születetten introvertáltak, de ez gyakoribb azoknál az embereknél, akiket gyerekként érzelmileg elhanyagoltak. És ha úgy érzed, hogy állandóan elfelejtenek vagy figyelmen kívül hagynak, az elutasítás nem tűnik olyan borzasztó dolognak. Végül is ez nem újdonság számodra.

Sokat aggódsz a kapcsolataidon

Nehéz előre haladni, ha le vagy ragadva a múltban. Ha úgy érzed, hogy rengeteg megoldatlan problémád van az életedben az emberi kapcsolataid terén, az valószínűleg azért lehet, ahogyan gyerekkorodban bántak veled. Nagy valószínűséggel éveket töltöttél azzal, hogy mások érzéseivel foglalkozz a sajátjaid helyett. Ideje magadat előnyben részesíteni!

Bizalmatlan vagy

Aki a múltban többször is megégett, az érthető, hogy nehezen nyit új emberek felé. Azonban a nyitás nem azt jelenti, hogy azonnal össze kell házasodnod az első emberrel, akivel szóba állsz. Azonban ahhoz szükséges a nyitottság, hogy megtaláld azt a személyt, aki majd méltó lesz a szeretetedre, az idődre és a bizalmadra.

Fontos, hogy emlékeztesd magad: azért mert bizalmatlan vagy, még nem vagy rossz ember. Egyszerűen csak az élet téged arra tanított, hogy jobban teszed, ha megfontoltan alakítod az emberi kapcsolataidat.

Halogatsz

Félsz a lehetséges lelki sérüléstől, így nem mersz kockáztatni se. Ezáltal nem próbálsz ki új dolgokat sem, pedig lehet, hogy ez jelentené a jövőbeli boldogságodat. Ilyenkor magadban fenntartod az esélyt, hogy egyszer majd kipróbáld, de igazából csak halogatsz.

Önértékelési gondok

Azok az emberek, akiket gyermekkorukban érzelmileg elhanyagoltak, gyakran nehezen néznek tükörbe és ha bele is néznek, csak a kudarcot látják. Azonban ha saját magadba se fektetsz hitet, más sem fog.

Nyitókép: Shutterstock