Nő és egy férfi kék-rózsaszín háttér előtt állnak ijedten

4 jel, ami megmutatja, hogy párod retteg az elköteleződéstől

Nincs annál rosszabb, mint mikor reménytelenül szeretünk valakit, aki képtelen az elköteleződésre. Az elköteleződés-fóbia sok érzelmi zűrzavart hoz magával, ezért fontos, hogy megtanuld felismerni a jeleit. Annak érdekében, hogy elkerüld a nagy szerelmi drámákat, íme néhány jel, amelyek arra utalnak, hogy a személy, aki iránt érdeklődsz, vagy akivel éppen randevúzol, fél az elköteleződéstől.


Rövidtávú kapcsolatai voltak

Ha megnézed partered randevúzási múltját, akkor hamar rájöhetsz, hogy fél-e az elköteleződéstől. Abban az esetben, ha párod korábban csak rövidtávú kapcsolatokban élt, nagy valószínűséggel akkor vetett véget a kapcsolatainak, mikor komolyra fordultak volna a dolgok.

Továbbá, ha korábban olyan embereket fogott ki, akik nem alkalmasak hosszú távú kapcsolatra – például érzelmileg elérhetetlen embereket, házasokat vagy akár szenvedélybetegeket –, ennek is megvolt az oka: ezeket az embereket ürügyként használta fel, hogy ne kösse magát bizonyos kapcsolati elvárásokhoz vagy kötelezettségekhez.

Utolsó pillanatra hagy mindent

Az elköteleződés-fóbiások általában kerülik az előzetes tervek elkészítését. Folyamatosan zsonglőrködnek a lehetőségek között, és ritkán kezdeményeznek időpontot egy programra. Azok az emberek, akiknek félnek az elköteleződéstől, nem fogják előnyben részesíteni a találkozást.

Valószínűleg kétes jelzéseket fognak adni arról, hogy jelen lesznek-e azon az eseményen, amelyre meghívtad őket. Ha csak egy reggeli kávézásra hívod el, nagy valószínűséggel arra is valami ehhez hasonlót fog írni: „Majd este visszajelzek”.

Ilisa Kaufman pszichológus így fogalmazott a The Good Man cikkjében:

„Az emberek elköteleződéstől való félelme megakadályozhatja őket abban, hogy terveket készítsenek vagy ígéreteket tegyenek – még az apró kötelezettségvállalások is, mint például a barátokkal való találkozás. Az ilyen elkötelezettségtől való félelem nemcsak azokra a döntésekre terjed ki, amelyek hatással lehetnek az ember hátralévő életére, hanem azokra is, amelyek csak egy estét érintenek.”

Érzelmileg független

Ezek az emberek inkább egyedül néznek szembe problémáikkal, hogy sebezhetőségük jelét ne kelljen megmutatniuk másoknak. Ha már régóta randiztok, de még mindig nem árult el magáról semmilyen intim információt és nem mutat meg magából semmit, akkor nagyvalószínűséggel ő is retteg a kötelezettségtől.

Az érzelmi távolságtartás olyan mechanizmus, amely megakadályozza, hogy a körülöttük lévő emberek túl közel kerüljenek hozzájuk – és az az, amitől a legjobban félnek

Bizonytalanságban hagy

Az egyik legárulkodóbb jel, amely azt jelzi, hogy a randevúpartnered fér az elköteleződéstől az az, amikor ismételten bizonytalanságba hagy és elbizonytalanít, hogy kapcsolatotok milyen irányba halad, mik a célok és a tervek.

Például előfordulhat, hogy egy nagyszerű randevú után teljesen eltűnik és napokig nem keres sehol.

Az is egy erős jel, ha állandóan zavart állapotban találod magad, kommunikációs akadályokkal szembesülsz és azon töprengsz, miért nincs előrelépés a kapcsolatotokban.

Nyitókép: Shutterstock


From Your Site Articles