Ágyban felkelő, vidám nő

Nem tudod, mit kellene enned, hogy energikusabbnak érezd magad? Íme, egy kis segítség

Ha fáradtnak, letargikusnak vagy éppen ingerlékenynek érzed magad, nem vagy egyedül. A világjárványnak még mindig nincs teljesen vége, ráadásul tél közepén közepén járunk, nem csoda, ha néhányan közülünk teljesen kiégettnek érzik magukat. Ebben segítenek az alábbi energianövelő ételek.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy azok a cukros ételek, amelyekre oly gyakran vágyunk, amikor stresszesek vagy rosszkedvűek vagyunk, valójában nem segítik mentális egészségünket. A telített zsírok és hozzáadott cukrok rendszeres fogyasztása a 60 év feletti felnőtteknél nagyobb szorongásérzetet okozott, míg a Kaliforniai Egyetem kutatói azt találták, hogy a cukor gátolja a szervezet stresszre adott válaszát.

Az élelmiszerből származó energiára van szükség az emberi test működéséhez és teljesítéséhez. Ha nem fogyasztunk elég energiát, letargikusnak kezdjük érezni magunkat, és kevésbé valószínű, hogy testi folyamataink jól tudnak működni. Éppen ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű energiát fogyasszunk naponta, ez a jelenlegiétrendi ajánlások szerint a férfiaknál napi 2500, a 19 és 64 év közötti nők esetében pedig 2000 kalória.

Az alábbi ételek segítenek energiánkat növelni, még a nehezebb időszakokban is.

1. Banán

Ha éppen valami édesre vágynánk, frissítsük fel az energiánkat egy felszeletelt banánnal, melyet étcsokoládéba mártva fagyasszunk le. Nemcsak az energiabevitelt pipálhatjuk ki, mivel a banán rostot, káliumot és kulcsfontosságú tápanyagokat is magában foglal, hanem az édesség iránti vágyakozásunkat is kielégíthetjük vele.

2. Görög joghurt

A joghurt sokoldalú étel, lehet sós és édes is. De a legfontosabb, hogy B12-t tartalmaz, ami nagyon fontos az energia-anyagcsere szempontjából. Ha növényi alapú étrendet folytatunk, keressünk olyan növényi joghurtokat, amelyek baktériumtörzseket – élő probiotikumokat – tartalmaznak, és győződjünk meg róla, hogy dúsítottak. Ezenkívül a B12 nem lesz a növényi alternatívákban, hacsak nem adják hozzá, így a dúsított élelmiszerek választása nagyon fontos.

3. Magas vastartalmú ételek

Ha alacsony a vasszintünk, gyakran érezhetünk fáradtságot, és bizonyos esetekben akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. A világ lakosságának 30%-a vérszegénységben szenved.

Kétféle vas létezik: hem és nem hem. A hem vas állati eredetű forrásokban található, például vörös húsban, májban, tenger gyümölcseiben és tojásban, míg a nem hem vas növényi eredetű forrásokban, és magában foglalja a sötét levelű zöldeket, a babot, a csicseriborsót, a magvakat, a dióféléket és a dúsított élelmiszereket, például a gabonaféléket és a kenyereket.

4. Víz

Elengedhetetlen az energiához. A hidratáltság mindenkor nélkülözhetetlen egészségünk szempontjából, és kulcsfontosságú tényező az energia megőrzéséhez. A téli hónapokban sokkal nehezebb vizet inni – sokszor fázunk, és egyszerűen nincs kedvünk hozzá. Azonban a víz befolyásolja a teljesítményt, a hangulatot, a koncentrációt és a feladatokra való összpontosítás képességét, nagyon fontos, hogy hidratáltak maradjunk.

A felnőtteknek legalább napi 1,5-2 liter víz – vagy egyéb egészséges folyadék – elfogyasztása javasolt.

Bizonyos élelmiszerek negatívan befolyásolják az energiaszintet

Ezek közé tartozik a koffein, melynek mértékletes fogyasztásával nincs gond, de valójában nem látja el energiával a szervezetet. Próbáljuk meg reggel bevinni a koffeint és később már nem kávézni. A koffein a szervezetben marad, és hatással lehet az éjszakai alvásunkra, aztán belekerülünk ebbe a körforgásba, ami csak ismétlődik és ismétlődik az alacsony energiaszinttel.

Kerüljük emellett az aszalt gyümölcsöket. Bár a mangó kalciumot tartalmaz a csontok és a fogak számára, valamint vasat, de az aszalt gyümölcsök koncentráltabb cukorforrások, így nagyon gyorsan elérik a véráramot, és összeomlást okoznak, mivel a testünk megpróbál elég inzulint létrehozni, hogy gyorsan elszívja ezt a sok extra cukrot, glükózt a vérben.

Továbbá túlzott alkoholfogyasztás, az olyan élelmiszerek, amelyekről elveszíthetjük az evés mennyiségét, mint például a chipsek, kekszek és más finom falatok, valamint a túlzott élelmiszerek, például a tészta, a tej, a sajt és a vaj, jóllakottságot és fáradtságot okozhatnak.