Szőrmekapucnis lány

5 étel, amitől télen is ragyogni fog a bőröd

A téli, hideg időjárás miatt sokszor érezhetjük fakónak és fáradtnak a bőrünket, de van rá megoldás! Az alábbi öt étel segít, hogy újra ragyogjunk.

A téli hónapok hideg, száraz időjárása mellett nehéz mindig ragyogó és üde bőrt varázsolnunk, de egy kis odafigyeléssel és a megfelelő ételek fogyasztásával könnyen orvosolható a probléma. Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani ennek érdekében.

Avokádó

Avok\u00e1d\u00f3

Fotó: Unsplash / Louis Hansel

Tele van olyan tápanyagokkal és egészséges zsírokkal, melyek hozzásegítenek a ragyogó bőrhöz. Az avokádóban található zsírok segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, és lassítják az öregedés folyamatát, emellett tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is, írja a vince.hu.

Az E-vitamin segít megvédeni a bőrt az oxidáció káros hatásaitól, míg a C-vitamint a kollagén, a bőr feszességét segítő szerkezeti fehérje előállításában használja szervezetünk.

Sütőtök

S\u00fct\u0151t\u00f6k

Fotó: Unsplash / henry perks

A sütőtök gazdag a bőrtápláló A- és C-vitaminban. A ragyogó bőr és az A-vitamin pedig kéz a kézben járnak, úgyhogy tényleg érdemes több sütőtököt fogyasztunk.

Bogyós gyümölcsök

\u00c1fonya

Fotó: Unsplash / Joanna Kosinska

A bogyós gyümölcsök hidratáló hatásúak, illetve olyan antioxidánsokat tartalmaznak, meyek fokozzák a bőr ragyogását. Az áfonya és a málna is tökéletes választás lehet, mivel mindkettő magas rosttartalmú és vitaminokban, például C-vitaminban gazdag, valamint más gyulladásgátló anyagokban, melyek egyúttal a bőr idő előtti öregedését is megakadályozzák.

Dió

Di\u00f3

Fotó: Unsplash / Larisa Birta

A dió olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, mint az omega-3, amely szintén segít megőrizni a bőr sima és hidratált állapotát. Emellett az ízletes dió gazdag cinkforrás is, ez az elem egyfajta védőgátként működik, gyulladáscsökkentő hatású és távol tartja a „rossz" baktériumokat.

Kelbimbó

Kelbimb\u00f3

Fotó: Unsplash / Keenan Loo

Magas C-vitamin-tartalma miatt erősíti az immunrendszert és fokozza a bőr ragyogását. Ahogy az avokádónál is említettük, a C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést is, ami nélkülözhetetlen a bőr rugalmasságának megtartásához, a finom ráncok eltűntetéséhez.

A kelbimbó fenti kiváló tulajdonságai mellett gazdag vas-, kalcium-, kálium- és foszforforrás is, melyek mind nélkülözhetetlen építőkövei az egészséges bőrnek.

Nyitókép: Unsplash / Alexandru Zdrobău