Ételek, amit érdemes a menstruáció ideje alatt fogyasztani

Ételek, amit érdemes a menstruáció ideje alatt fogyasztani

Míg egyes ételek enyhíthetik a menstruáció okozta kínzó fájdalmakat és segíthetnek a kellemetlenségekben, addig más élelmiszerek csak rontanak a helyzeten.


Gyömbér

Egy bögre meleg gyömbértea javíthatja a menstruáció bizonyos tüneteit. A gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, ami megnyugtathatja a fájó izmokat, emellett csökkenti a hányingert is. Egy 2018-as tanulmány szerint a gyömbér hatékonyan csökkentette a hányingert és a hányást a terhesség első trimeszterében. Mivel biztonságos és viszonylag olcsó, érdemes kipróbálni, de nem vigyük túlzásba. Túlzott fogyasztása ugyanis gyomorégést okozhat.

Diófélék

A legtöbb dió gazdag omega-3 zsírsavakban, és remek fehérjeforrás. Emellett magnéziumot és különböző vitaminokat is tartalmaznak. Ha nem szeretnél diót önmagában enni, próbáld ki a dióvajat vagy a dióalapú tejeket, vagy add ezeket az összetevőket a turmixokhoz.

Kurkuma

A kurkuma gyulladáscsökkentő fűszerként ismert, fő hatóanyaga a kurkumin. Egy 2015-ös tanulmány a kurkumin hatását vizsgálta a PMS-tünetekre, az eredmények pedig pozitívak lettek. Azoknál, akik kurkumint szedtek, kevésbé voltak súlyosak a tünetek.

Leveles zöldségek


Gyakori, hogy a menstruáció alatt csökken a vasszinted, különösen, ha a menstruációs folyásod erős. Ez fáradtsághoz, testi fájdalmakhoz és szédüléshez vezethet. A leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta és a spenót, növelhetik a vasszintedet. A spenót pedig magnéziumban is gazdag.

Nyitókép: Shutterstock